Rusia dă în judecată Facebook pentru că „a cerut uciderea” rușilor

11 Mar 2022
Rusia  dă în judecată Facebook pentru că „a cerut uciderea” rușilor

Procuratura rusă cere clasificarea grupului Meta drept „organizație extremistă” și blocarea accesului la Instagram, pe lângă Facebook, anunță Agenția France Presse citată de Le Figaro. In același timp, Ambasada Rusiei în Statele Unite cere ca Meta sa înceteze „activitățile extremiste”, scrie Reuters. Ambasada cere să "se ia măsuri pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției”.

 

Rusia a anunțat vineri că dă în judecată compania Meta pentru „a cerut uciderea” rușilor, după ce această companie-mamă a Facebook și Instagram și-a relaxat regulile cu privire la mesajele violente care vizează militari și lideri ruși.

Puternicul comitet de investigație al Rusiei a declarat că își lansează investigațiile „din cauza solicitărilor ilegale de ucidere a cetățenilor ruși de către angajații companiei americane Meta”. Parchetul rus i-a cerut acestuia să clasifice gigantul internetului drept organizație „extremistă” și să blocheze accesul la Instagram în țară. Facebook nu a mai fost accesibil în Rusia de o săptămână.

Potrivit informațiilor de la Reuters, confirmate de grupul american, Meta și-a ajustat politica de moderare în Ucraina, dar și în mai multe țări precum România, Polonia, Slovacia, Georgia sau Lituania. În aceste teritorii, publicațiile utilizatorilor de internet care solicită violență împotriva armatei ruse sau care doresc moartea lui Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexandru Lukașenko nu vor fi șterse.

Este o măsură temporară pentru a permite exprimarea liberă a persoanelor care se confruntă cu o invazie militară”, explică un purtător de cuvânt al Meta. „Continuăm să interzicem apelurile la violență împotriva rușilor în afara acestui context”.

Ambasada Rusiei în Statele Unite cere ca Meta sa înceteze „activitățile extremiste”

 Ambasada Rusiei în Statele Unite a cerut vineri ca Washingtonul să înceteze „activitățile extremiste” ale proprietarului Facebook Meta Platforms, care a ridicat temporar interdicția apelurilor la violență împotriva armatei și conducerii ruse, spune Reuters.

„Politica agresivă și criminală a Meta care duce la incitarea la ură și ostilitate față de ruși este scandaloasă”, a declarat ambasada Rusiei într-un comunicat. „Acțiunile companiei sunt încă o dovadă a războiului informațional fără reguli declarate împotriva țării noastre”.

Ambasada a spus că dorește ca autoritățile americane să „oprească activitățile extremiste ale Meta și să ia măsuri pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției”.

 

Surse: Le FigaroReuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră