Filarmonica din Cardiff elimină spectacolul Ceaikovski din cauza conflictului din Ucraina

10 Mar 2022
Filarmonica din Cardiff elimină spectacolul Ceaikovski din cauza conflictului din Ucraina

Orchestra Filarmonicii din Cardiff a fost ironizată după ce l-a scos pe compozitorul rus Ceaikovski din programul viitor din cauza conflictului din Ucraina, scrie The Guardian

Uvertura din 1812 a lui Piotr Ilici Ceaikovski, care celebrează apărarea Rusiei împotriva invaziei lui Napoleon și este remarcabilă pentru că prezintă o salvă de tunuri, urma să fie inclusă în concertul orchestrei Ceaikovski la Sala Sf. David din Cardiff pe 18 martie, dar întregul program a fost abandonat din cauza evenimentelor din Ucraina.

declarație pe site-ul locației spunea: „În lumina recentei invazii ruse a Ucrainei, Orchestra Filarmonicii Cardiff, cu acordul St David's Hall, consideră că programul promovat anterior, inclusiv Uvertura din 1812, este nepotrivit în acest moment. Orchestra speră că veți continua să-i susțineți și să vă bucurați de programul revizuit.”

Orchestra va prezenta în schimb un program centrat pe simfonia nr. 8 a lui Antonín Dvořák. Acesta va include, de asemenea, uvertura Cowboys a lui John Williams și o interpretare a variațiilor Enigma a lui Edward Elgar în a doua jumătate.

Decizia Filarmonicii din Cardiff survine după ce dirijorul rus Valery Gergiev a fost delmis de la conducerea sa după ce a refuzat să condamne regimul lui Vladimir Putin.

Tratamentul lui Gergiev a stârnit o oarecare neliniște în rândul comentatorilor, dar decizia de a anula Ceaikovski a fost luată în derâdere atât în ​​Marea Britanie, cât și în SUA.

Vioncelistul Max Weiss, editor al revistei Baltimore, a spus că „toată lumea trebuie să se stăpânească”. Scriind pe Twitter, ea a spus: „Am avut concertul nostru HSO sâmbătă. Am început programul, pe măsură, cu Imnul Ucrainei. Apoi am continuat să cântăm Concertul pentru pian nr. 1 al lui Ceaikovski.”

Billy Binion, editorul revistei americane Reason, a postat pe Twitter: „Ironie. Ceaikovski a fost unul dintre primii (și singurii) compozitori care a evitat naționalismul rus și a încercat să-și integreze muzica cu Occidentul.

„De asemenea, a murit acum peste un secol. Ne-am pierdut mințile. Ceaikovski a compus unele dintre cele mai bogate și mai emoționante muzică pe care am auzit-o vreodată. Avem nevoie de mai mult din asta în vremuri ca acestea, nu mai puțin.”

Martin May, directorul orchestrei, a explicat contextul din spatele deciziei. Într-o declarație, el a spus: „Un membru al orchestrei are o familie direct implicată în situația din Ucraina și încercăm să respectăm această situație în timpul mandatului imediat. Au existat, de asemenea, două piese cu tematică militară ca parte a programului pe care le-am simțit deosebit de nepotrivite în acest moment.”

Am fost, de asemenea, informați la acea vreme că titlul „Micul Rus” al Simfoniei nr. 2 a fost considerat ofensator pentru ucraineni. Deși nu avem de gând să repetăm ​​concertul Ceaikovski în acest moment, nu avem de gând să ne schimbăm programele de vară și de toamnă care conțin piese de Rachmaninoff, Prokofiev și Rimski-Korsakof. Deci, aceasta este o decizie unică luată cu cele mai bune intenții și nu există nicio intenție de a-l exclude pe Ceaikovski în special. Este unul dintre compozitorii mei preferați. Suntem conștienți că, indiferent de decizia pe care am luat-o, nu ar merge bine, așa că suntem blocați între o stâncă și un loc greu.” a adăugat el.

Sursa: The Guardian

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră