Migrația sărăciei? Oficial, 125.000 de români și bulgari ajung anual în Germania

03 Ian 2017 | scris de Istvan Deak
Migrația sărăciei? Oficial, 125.000 de români și bulgari ajung anual în Germania

La aproape trei ani distanță, jurnaliștii de la Sud-West Presse au încercat să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în privința acestei ”invazii masive”, fiindcă subiectul a dispărut brusc de pe ordinea de zi din Germania. Au stat de vorbă cu reprezentanții Institutului pentru cercetarea pieței muncii și ocuparea forțelor de muncă (IAB).

Realitatea

Realitatea este că românii și bulgarii se numără printre grupurile de imigranți care se integrează cel mai rapid pe piața muncii din Germania. “Este adevărat că imigrația din cele două țări a crescut sistematic, dar se menține la un nivel relativ normal, așa cum se întâmplă și în cazul altor țări. Nu putem vorbi despre o situație extraordinară”, a subliniat expertul IAB Andreas Hauptmann.

Cercetătorii avertizau la finalul lui 2013 că anual între 100.000 și 180.000 de români și bulgari vor ajunge în Germania. Dacă astăzi sunt înregistrați oficial 745.000 de români și bulgari, iar la finele lui 2013 trăiau deja în Germania 370.000, atunci numărul lor a crescut anual cu 125.000. “Nu sunt puțini, dar nici nu putem vorbi de o invazie”, scrie sursa citată.

În ce sectoare lucrează românii

S-a insistat pe ideea că vor veni mulți oameni care nu pot sau nu vor să lucreze, realitatea infirmă și această lozincă. Rata celor care își gasesc un loc de muncă din rândul migranților din Romania și Bulgaria este de 62%, chiar peste media imigranților UE, 55%. Principalele sectoare în care lucrează aceștia sunt agricultura, gastronomia, construcțiile și “alte servicii economice”.

9% dintre imigranții UE din Germania sunt șomeri, dintre aceștia 9,6% sunt români și bulgari, adică sub 1% din totalul imigranților UE din Germania.

O altă lozincă a fost că ei vor abuza de ajutorul de șomaj HartzIV. “18,4% dintre români și bulgari încasează asigurarea HartzIV, însă 40% dintre ei nu primesc suma întreagă, ci doar un ajutor social fiindcă veniturile lor sunt mult prea mici pentru a supraviețui, fie fiindcă nu lucrează cu normă întreagă, fie fiindcă au locuri de muncă prost plătite”, consideră Hauptmann.

Hartz IV

18,3% dintre imigranții UE încasează integral asigurarea Hartz IV. “Nu există niciun fel de indicii despre un abuz în masă al sistemului social german din partea imigranților români și bulgari. Asta nu înseamnă că nu apar probleme, dar sunt excepții, fiindcă cei mai mulți lucrează în condiții normale. Ei nu sunt făptașii, ci victimele crimei organizate”, avertizează expertul.

Procuratura investighează cazuri concrete, în care diverse persoane se prezintă cu documente falsificate privind angajarea lor, pentru a cere rotunjirea veniturilor prin asigurarea parțială HartzIV, pe motiv că nu au bani suficienți să supraviețuiască. De obicei este mâna unor rețele organizate, care încasează la final banii, fiindcă au acces la conturile bancare în care sunt virate lunar sumele. Imigrantul rămâne astfel fără minimul existențial.

“Ținta bandelor sunt cei care suferă de sărăcie extremă în țara lor de origine. Imigranții cu mini-joburi reale sau fictive reprezintă doar 16% din totalul românilor și bulgarilor. 84% lucrează legal cu contracte de muncă, plătesc impozite și asigurari sociale care orice alt angajat din Germania”, este concluzia experților de la IBA.

Alte stiri din Externe

Ultima oră