Republica Moldova a declarat STARE DE URGENȚĂ

17 Mar 2020
Republica Moldova a declarat STARE DE URGENȚĂ

Parlamentul de la Chişinău a votat marţi declararea stării de urgenţă pe teritoriul Republicii Moldova pe termen de 60 de zile, ca urmare a epidemiei de coronavirus, informează canalele media moldovene.

Potrivit documentului aprobat la propunerea guvernului, măsura intră în vigoare în data adoptării şi este valabilă până la 15 mai 2020.

Prezentând proiectul în plenul parlamentului, premierul Ion Chicu a explicat că măsura este necesară pentru eventuale acţiuni extreme ale autorităţilor în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus. "Va trebui să luam decizii şi mai radicale dacă situaţia va evolua ca în unele state din UE", a declarat Ion Chicu.

Opoziţia a criticat atât lipsa unor acţiuni concrete pe care să le aibă în vedere guvernul, cât şi perioada prea mare - de 60 de zile, faţă de 30 de zile, cum se practică în alte state şi cum prevedea iniţial proiectul propus de guvern, notează Radio Chişinău.

În opinia reprezentanţilor opoziţiei, termenul prea mare al acestei perioade ar putea conduce la abuzuri din partea autorităţilor, conform postului de radio citat.

Potrivit legii, ridicarea stării de urgenţă are loc la data stabilită în hotărârea privind declararea sau prelungirea acesteia.

În cazul în care situaţia care a condus la declararea stării de urgenţă a fost înlăturată înainte de expirarea termenului stabilit, parlamentul adoptă hotărârea cu privire la ridicarea stării respective.

În Republica Moldova, conform informaţiilor oficiale, sunt înregistrate în prezent 29 de cazuri de COVID-19, dintre care 15 sunt venite din afară, iar 14 cu transmitere locală.

Alte stiri din Externe

Ultima oră