Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecțioase, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, la Marius Tucă Show

17 Mar 2020
Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecțioase, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, la Marius Tucă Show

Jurnalistul Marius Tucă vă invită la o nouă ediție specială marți, de la ora 17:00, a emisiunii Marius Tucă Shov. Invitatul este purtătorul de cuvânt al spitalului Matei Balș, medicul Cătălin Apostolescu.

 

17:42 Cătălin Apostolescu, despre rata de mortalitate: 3% nu este o mortalitate chiar atât de mică, este o mortalitate mare. 3% e mortalitate overall, la segmentul de peste 75 de ani acolo mortalitatea este mai mare.

17:37 Cătălin Apostolescu, sfaturi pentru români: În primul rând să stea realmente acasă. Nu să considere acest stat acasă ca o vacanţă, să se ducă la mall, la prieteni. Să ne spălăm pe mâini cât de des posibil, mai ales când venim de afară. Dacă ştim că suntem răciţi, să purtăm mască. Şi să evităm aglomeraţiile nenecesare.

17:33 Cătălin Apostolescu, despre echipamentele de protecţie: Nu stăm bine din niciun punct de vedere. România e o ţară mică, nu are producători de echipamente de protecţie şi totul trebuie importat. Nicăieri nu există suficiente echipamente de protecţie. Şi medicii din Italia sau Franţa se plâng de acest lucru. Şi din partea personalului medical există o dorinţă compulsivă de a se supra-proteja.

17:24 Cătălin Apostolescu, despre tratament: Avem doar propuneri de tratament. Medicamente care au arătat că au ceva eficienţă, dar niciunul nu este tratament standard. Combinăm mai multe medicamente.

17:21 Cătălin Apostolescu, despre numărul de cazuri de la Institut: Avem 30 de cazuri la Matei Balş. Doi sunt în stare gravă, dar nu sunt intubaţi. Cei 30 stau cuminţi în spital, îşi fac tratamentul, azi am externat 2.

17:20 Cătălin Apostolescu, despre simptome: Febră, dureri în gât, tuse seacă şi tulburări digestive - diaree.

17:16 Cătălin Apostolescu, despre coronavirus: E un virus normal. Vrea să trăiască el şi să îşi pregătească nişte descendenţi puternici. Este o fiinţă vie care vrea să se adapteze la un mediu nou. Omul este un mediu nou pentru el. Pe de altă parte, organismul nostru se trezeşte cu un intrus despre care nu are nicio informaţie.

17:07 Cătălin Apostolescu, despre numărul de paturi: Avem 2.000 de paturi la terapie intensivă cu ventilare mecanică, în toată România. Dacă numărul va fi mai mare, vor fi alese doar cazurile cu şanse de a supravieţui dintre cazurile grave.

17:05 Cătălin Apostolescu, despre vârful epidemiei de coronavirus: Ne aşteptăm ca vârful să fie în jurul Paştelui. Sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Simulările matematice dau cifre între 10.000 şi 20.000 de cazuri. Din fericire, matematica nu se aplică în realitate. Logica ne spune să ne aşteptăm la un număr mare de cazuri.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră