Propunere-șoc: 30 km/oră, viteza maximă la Paris

18 Iun 2020 | scris de A.V.
Propunere-șoc: 30 km/oră, viteza maximă la Paris

Anne Hidalgo, primărița socialistă a Parisului, candidată pentru un nou mandat la municipalele care vor avea loc pe 28 iunie, și-a dezvăluit o serie de noi măsuri pe care ar dori să le implementeze în capitală dacă este realeasă. Locul și statutul mașinii sunt din nou în vizorul primăriței-candidate. 

Aliată în turul doi din 28 iunie cu liderul ecologiștilor parizieni, socialista Anne Hidalgo, primărița-candidată, și-a prezentat «Manifestul pentru Paris». O listă de propuneri care pune mult accentul pe ecologie, solidaritate și sănătate, relatează corespondentul la Paris al rfi.ro, Vasile Damian.

Pentru a anticipa un eventual nou val epidemiologic, Hidalgo vrea să reconstituie stocul de materiale de protecție, vrea să ajungă la o formă de suveranitate sanitară locală și, în acest sens, dorește să creeze o direcție de sănătate publică și centre de sănătate deschise 7 zile din 7, 24 de ore din 24 în toate cartierele în dificultate.

Măsura «explozivă» a primei edile a Parisului se referă însă la limitarea vitezei mașinilor în capitală. Ca să reducă zgomotele, Anne Hidalgo și colistierul ei ecologist David Belliard vor să impună viteza maximă de 30 km/oră cu excepția marilor axe și a autostrăzii periferice, cea care înconjoară Parisul, unde se va putea rula cu cel mult 50 km/oră.

Acest bulevard periferic, extrem de urât și de zgomotos 24 de ore din 24, urmează să fie și el să fie transformat. In particular, se vor creea culoare speciale pentru transporturile în comun dar și pentru biciclete și se vor planta 100.000 de pomi de-a lungul acestei artere. In același sens, se vor reduce la jumătate locurile de parcare din Paris.

In fine, Anne Hidalgo a reamintit ca «automobilele diesel vor fi interzise la Paris începând cu 2024 iar cele cu motoare termice începând cu 2030.»

Alte stiri din Externe

Ultima oră