Coronavirus în Franța: magazinele se vor deschide începând cu 11 mai. Restaurantele și barurile rămân închise

23 Apr 2020 | scris de A.A.
Coronavirus în Franța: magazinele se vor deschide începând cu 11 mai. Restaurantele și barurile rămân închise

Autoritățile franceze au declarat că vor permite magazinelor să-și reia activitatea după ridicarea restricțiilor începând cu 11 mai, precizează Reuters.

Nu toate afacerile vor putea să repornească din mijlocul lunii mai.

Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire a transmis prin intermediul unei intervenții la un post de radio local că se va respecta regula corectitudinii și toate magazinele vor putea să-și reia activitatea din 11 mai, sigura excepție fiind domeniul HoReCa deoarece în această situație oamenii nu ar respecta măsurile de distanțare și posibilitatea de reizbucnire a unor focare de infecție ar fi foarte probabilă.

”Se vor impune protocoale clare pe care vor trebui să le respecte atât clienții, cât și angajații companiilor. Singurul aspect încă în dezbatere este aria de aplicare a ridicării restricțiilor, dacă se vor relaxa aceste măsuri în anumite zone mai puțin afectate sau la nivelul întregii țări”, adaugă Le Maire.

În urma solicitărilor transmise de președintele Macron reprezentanților guvernului, aceștia dezbat posibile planuri de redeschidere a economiei astfel încât să elimine posibilitatea apariției unui nou val de îmbolnăviri.

În urma unor studii s-a descoperit că mai puțin de 10 % dintre francezi au dezvoltat anticorpi în urma contractării virusului ceea ce a dus la o restricționare a posibilității de a călători între diverse regiuni din Franța.

Zona de est a Franței și Parisul vor avea noi măsuri impuse, mai dure decât în alte regiuni deoarece infecția a fost mult răspândită în aceste zone.

Guvernul va impune un plan în ceea ce privește persoanele peste 60 de ani, ei fiind categoria maximă de risc în urma contactării virusului.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner a declarat joi că viața nu va reveni la normalul cu care francezii erau obișnuiți. Unele regiuni au fost puțin afectate, iar acolo măsurile vor fi diferite. Planul general de relaxare va cuprinde reguli diferite de la o zonă la alta, de la un oraș la altul, de la un district la altul.

Firmele au fost îndrumate ca acolo unde se poate continua munca de acasă să permită acest lucru și după 11 mai pentru a limita numărul de călători din transportul public mai ales în orașele mari și suprapopulate.

Un alt obiectiv major al guvernului este de a pune la dispoziție tuturor cetățenilor măști de protecție chiar dacă nu s-a precizat concret dacă purtarea lor va fi obligatorie.

Numărul de teste efectuate săptămânal în Franța este de 25.000, iar ținta este de 500.000 teste efectuate în fiecare săptămână.

Franța a înregistrat peste 20.000 de decese covid din totalul de 159.000 pacienți confirmați.

Alte stiri din Externe

Ultima oră