Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău

28 Apr 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău

"Am semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Data alegerilor se stabileşte pentru 11 iulie 2021", a anunțat, miercuri seară, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un briefing de presă.

Decizia survine după ce magistraţii Curţii Constituţionale au declarat mai devreme în aceeaşi zi neconstituţională starea de urgenţă, în timpul căreia legislativul nu putea fi dizolvat şi astfel nu se puteau convoca alegeri parlamentare anticipate.

"Prin această decizie am deschis calea prin care cetăţenii să poată alege un Parlament nou. Puterea este acum în mâinile poporului, am încredere că cetăţenii noştri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat. Data alegerii noului Parlament se stabileşte pentru 11 iulie 2021", a declarat Maia Sandu într-un briefing.

"Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă și vom îndrepta lucrurile în Moldova. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor. Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor", a adăugat președintele.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis astăzi că Hotărârea Parlamentului din 31 martie 2021 privind declararea stării de urgenţă pe teritoriul Republicii Moldova este neconstituţională.

Decizia Curţii Constituţionale este irevocabilă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Opinie separată a avut judecătorul Vladimir Ţurcan, precizează TVR Moldova.

Prin hotărârea din 30 martie, Guvernul a propus Parlamentului declararea stării de urgenţă. Pe 31 martie, legislativul a votat un proiect de hotărâre înaintat de deputaţii Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski şi Alla Dolinţa.

Atunci, opoziţia a declarat că este vorba despre un plan pentru a evita alegerile parlamentare anticipate.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.

Ca urmare, Partidul Acţiune şi Solidaritate a contestat la Curtea Constituţională hotărârea privind declararea stării de urgenţă în Republica Moldova. Potrivit deputaţilor PAS, Parlamentul a adoptat hotărârea cu încălcarea mai multor prevederi constituţionale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră