Maia Sandu ar fi câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

15 Noi 2020 | scris de A.V.
Maia Sandu ar fi câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, ar fi câştigat al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, conform rezultatelor exit-poll-ului realizat de compania "Intellect Group" în colaborare cu asociaţia SPERO şi ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice, informează Unimedia.

Potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de Intellect Group şi SPERO, preluat de presa locală şi agenţii de presă internaţionale, lidera opoziţiei îl devansează pe actualul preşedinte Igor Dodon după ce ar fi obţinut 54,8 % din numărul total de voturi. Pentru Dodon ar fi votat 45,2% din alegători, potrivit sondajului difuzat după închiderea secţiilor de vot. Marja de eroare este de 5,2%.

De asemenea, potrivit rezultatelor preliminare ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice, Maia Sandu ar fi obţinut 54,7% din sufragii, iar Igor Dodon - 45,3%. Marja de eroare este de 2,2%.

Potrivit datelor preliminare, prezenţa la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52% din electorat, estimat la aproximativ 3,2 milioane de cetăţeni.

Presa locală a evidenţiat pe tot parcursul zilei o mobilizare fără precedent a emigranţilor moldoveni, al căror vot a fost cheia victoriei lui Sandu în primul tur al alegerilor.

Comisia Electorală Centrală susține că 5 secții de votare din străinătate și-au încheiat activitatea cu mult mai devreme decât era stabilit, din cauza epuizării buletinelor de vot. Este vorba despre două secții de vot din Germania, una din Franța și alte două din Marea Britanie.

„Scrutinul de astăzi s-a desfășurat fără incidente majore. La ora ora 22:00 s-au închis toate secțiile de votare cu excepția unei, care probabil în acest moment a finalizat activitățile, deoarece prelungirea unei secții din Călărași a decis să prelungească termenul cu o oră.

Cu regret în 5 secții și-au încheiat cu mult timp înante din cauza epuizării buletinelor de vot, aceste 5 secții pentru moment sunt din frankfurt, două secții din Londra, o secție din Franța și o secție din Germania, Berlin. Totodată, 3 secții din străinătate au decis prelungirea programului. Este vorba despre Budapesta cu 30 de minute, și cu câte două ore la secția din Tel Aviv și Germania Kassel”, a precizat reprezentantul CEC.

Sursa foto: unimedia.md

Alte stiri din Externe

Ultima oră