Președintele german îl contrazice pe cel francez: pandemia nu un război, ci un test al umanității noastre. Cine are dreptate?

12 Apr 2020 | scris de A.V.
Președintele german îl contrazice pe cel francez: pandemia nu un război, ci un test al umanității noastre. Cine are dreptate?

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a estimat sâmbătă că pandemia de COVID-19 nu este un război, ci ea constituie un ''test al umanităţii noastre''. La începutul crizei noului coronavirus, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că suntem la război, de când cu pandemia.

''Nu, această pandemie nu este un război. Naţiunile nu se opun altor naţiuni şi soldaţii altor soldaţi. Este un test al umanităţii noastre'', a dat asigurări Frank-Walter Steinmeier într-un rar discurs televizat.

''Această criză scoate la iveală binele şi răul din oameni. Să le arătăm altora ceea ce este bun în noi. Şi, vă rog, arătaţi asta şi în Europa. Noi, germanii, nu suntem doar chemaţi să dăm dovadă de solidaritate în Europa, noi suntem obligaţi să facem asta!'', a spus şeful statului german, în contextul în care Europa comemorează în acest an 75 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Steinmeier s-a pronunţat pentru mai multă solidaritate în Europa, spunând că ''Germania nu poate ieşi puternică şi sănătoasă din criză dacă vecinii ei nu sunt puternici şi sănătoşi'' şi a ţinut să salute ceea ce a numit ''pilonii invizibili'' ai societăţii germane, referindu-se în special la casiere, şoferi de autobuze şi şi camioane, brutari, fermieri şi gunoieri.

''Pericolul încă nu a trecut. Dar noi deja putem spune astăzi că fiecare dintre voi a schimbat radical viaţa, fiecare dintre voi a salvat vieţi şi salvează altele zi de zi'', a subliniat el.

Potrivit lui Frank-Walter Steinmeier, Germania nu doreşte să fie o ''societate temătoare şi suspicioasă''. ''Putem deveni o societate care este mai încrezătoare, mai atentă şi mai optimistă - putem creşte din această situaţie'', a afirmat el.

Germania este una dintre cele mai afectate ţări din Europa de pandemia de COVID-19. Aproximativ 120.000 de oameni au fost testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, conform Institutului Robert Koch. În total au decedat 2.544 de persoane din cauza COVID-19, boala provocată de noul coronavirus.

Alte stiri din Externe

Ultima oră