Politicienii germani, inclusiv Angela Merkel, ţinta unor atacuri cibernetice

07 Ian 2019 | scris de M.C.
Politicienii germani, inclusiv Angela Merkel, ţinta unor atacuri cibernetice

Numeroase date personale şi documente a sute de politicieni au fost publicate pe Internet. 

Potrivit postului german de televiziune rbb, o mulţime de date secrete de pe telefoanele mobile, convorbiri particulare, adrese şi documente interne ale diferitelor formaţiuni politice au apărut în Internet. Documentele şi informaţiile publicate par a fi fost alese pur şi simplu la întâmplare.

Cine e răspunzător pentru acest masiv furt de date şi ce scop a avut atacul cibernetic rămâne încă neclar, scrie Deutsche Welle.

Atacul cibernetic a avut drept ţintă, înainte de toate, politicieni germani din mai toate formaţiunile reprezentate în Bundestag - cu excepţia partidului populist AfD.

Afectaţi de furtul de date sunt şi unii politicieni de land precum şi câţiva artişti. Pagubele se estimează a fi imense, mai ales din cauza numeroaselor date private, precum informaţii privind cărţile de credit ale persoanelor respective. 

Şi cancelara Angela Merkel se numără, potrivit cotidianului Bild, printre cei afectaţi de acest atac comis de hackeri.

După atacul cibernetic de amploare care a vizat sute de politicieni germani şi o campanie video prost primită de public, liderul Verzilor din Germania, Robert Habeck, a anunţat că îşi va închide conturile de Twitter şi Facebook.

Robert Habeck a anunţat luni că nu va mai posta pe platformele de social media, spunând că Twitter este "un mediu foarte dur, unde discuţia este polarizantă şi controversată".

Habeck a fost una dintre principalele ţinte ale atacului cibernetic.

Ministrul Justiţiei, Katarina Barley, a calificat atacul drept unul "cu consecinţe grave", apreciind că "făptaşii au dorit să ştirbească încrederea în democraţie şi instituţiile sale". 

Potrivit rbb, posesorul contului de Twitter de unde au fost răspândite informaţiile în Internet, se caracterizează prin noţiuni de genul "Security Researching", "artist", "satiră" sau "ironie". Există indicii conform cărora posesorul contului s-ar afla în oraşul Hamburg.

Se pare că furtul de date s-a produs deja înainte de Crăciun.

Spre stupoarea Biroului Federal de Investigaţii Criminale (BKA), Oficiul Federal pentru Securitatea Informației (BSI) ştia din decembrie despre acest furt de date. Politicienii germani cer acum tragerea la răspundere a factorilor de decizie, scrie Deutsche Welle.

Conform reprezentanţilor BKA, instituţia ar fi fost informată despre difuzarea unor date sensibile abia în noaptea de 3 spre 4 ianuarie - lucru care a plasat BSI sub un tir de critici. Unii politicieni germani s-au întrebat dacă nu cumva această instituţie ar avea ceva de ascuns. 

Directorul BSI, Arne Schönbohm, a declarat pentru postul de televiziune Phoenix că "BSI i-a informat încă din decembrie pe unii dintre deputaţii afectaţi de furtul de date".

De asemenea, spune el, au fost luate o serie de măsuri. Între altele a fost înfiinţată o echipă care să le acorde ajutor persoanelor vizate de atac. "Prin urmare au fost iniţiate din timp unele acţiuni", a mai spus Schönbohm.

UPDATE

Poliţia federală germană a confirmat marţi arestarea unui suspect în cadrul anchetei asupra atacului cibernetic de amploare care a vizat sute de politicieni germani.

În cadrul anchetei în acest caz, poliţia germană a percheziţionat duminică apartamentul unui lucrător în domeniul IT în vârstă de 19 ani, din oraşul Heilbronn (sudul Germaniei).

Poliţia a percheziţionat apartamentul lui Jan Schuerlein, care în prezent are calitatea de martor, şi a confiscat mai multe echipamente tehnice, conform unor surse din domeniul securităţii. Schuerlein anunţase pe Twitter că se află în legătură cu utilizatorul ''0rbit'', care este bănuit că a comis atacul informatic prin intermediul unui cont de Twitter care ulterior a fost închis.

Jan Schuerlein a postat pe Twitter un screenshot al conversaţiei online avute cu utilizatorul ''0rbit'' la 4 ianuarie, în care acesta din urmă afirma că îşi va distruge propriul computer. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră