UPDATE: R. Moldova: Plahotniuc, respins de preşedintele Timofti

13 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE: R. Moldova:  Plahotniuc, respins de preşedintele Timofti

„Nicolae Timofti consideră că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Timofti propune majorității parlamentare să identifice un alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunțate, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00, informează Unimedia.

******************

Candidatul pentru funcţia de premier propus de Partidul Democrat şi agreat de majoritatea parlamentară de la Chişinău este Vlad Plahotniuc, a anunţat miercuri liderul PDM, Marian Lupu. Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, urmează să anunţe dacă acceptă această candidatură şi dacă va semna un decret de numire a candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Conform Constituției moldoveneşti, candidatul are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

Vlad Plahotniuc, 50 de ani, este unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Republica Moldova. A deținut funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului între 30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013 și a fost deputat în perioada decembrie 2010 – octombrie 2013 și decembrie 2014 – 30 iulie 2015.

Conform Unimedia, Plahotniuc ar deține cel mai luxos hotel din Moldova, „Nobil”. Tot Plahotniuc este proprietarul hotelului „Codru” din Chișinău, companiei de asigurări „ASITO”, clubului de noapte „Drive” și companiei de pază particulară „Argus–S”. În primăvara lui 2008, Plahotniuc ajunsese să fie poreclit „Abramovici de Moldova”, iar dupa demisia lui Vasile Tarlev a fost aproape de funcţia de prim-ministru. Recent, premierul desemnat a făcut public faptul că este proprietarul trustului de media General Media Group, care are posturile TV Publika, Prime, Canal 2 și Canal 3, precum și posturile de radio Maestro FM, Muz FM și Publika FM.

Despre Plahotniuc s-a mai scris că ar fi finanțat, pe rând, Partidul Comuniștilor, până în 2009, și Partidul Democrat, din 2010. Pentru relațiile sale cu familia fostului președinte comunist, Vladimir Voronin, Vlad Plahotniuc a fost supranumit „cardinalul din umbră” al familiei Voronin.

Cu cetăţenie română şi monitorizat de Interpol

La începutul lui 2011, la scurt timp după alegerea sa în Parlament, ziarul Adevărul a descoperit că Plahotniuc deține și cetățenie română, fiind înregistrat sub numele de Vlad Ulinici. El a explicat că a făcut aceasta pentru a-și proteja copiii, dorind să evite ca ei să fie discriminați pe perioada studiilor din România. Asta chiar dacă, cel puțin fiul mai mare, Timofei, care își face la moment studiile în Elveția, a învățat la Chișinău la un liceu de limbă rusă. Mai mult, după cum recunoaște Tima Plahatniuc într-o rețea de socializare, acasă și peste tot vorbește în rusă, iar limba română o înțelege, dar nu o vorbește. El a anunțat ulterior că a cerut ca și în actele românești numele său să devină tot Plahotniuc, proces care însă nu a fost finalizat.

În 2012 s-a aflat că Plahotniuc ar fi fost monitorizat de Interpol, pentru presupuse activități de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată și spălare de bani”. Este catalogat drept oligarh, fiind acuzat de implicarea în mai multe infracțiuni. Lui Plahotniuc i se aduc și învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești, considerându-se vinovat de criza politică din Republica Moldova, stagnarea dezvoltării economice, a reformelor în justiție, a integrării europene etc. Totodată, în discursul său din 15 octombrie, fostul premier Vlad Filat a acuzat că Plahotniuc controlează toată țara, iar deciziile importante din Moldova se iau la hotelul Nobil. De asemenea, se spune că Plahotniuc controlează direct Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție.

Un alt lucru mai puțin știut este că Plahotniuc a recunoscut că a divorțat și sa căsătorit de două ori cu soția sa, într-un interviu pentru AllMoldova. Vladimir Plahotniuc a negat de fiecare dată acuzațiile care i se aduc, însă aparițiile sale publice sunt extrem de rare, de fiecare dată fiind înconjurat de zeci de bodyguarzi, participând extrem de rar la emisiuni televizate, mai scrie Unimedia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră