O tânără din Kenya reciclează ambalaje din plastic și face cărămizi "mai rezistente decât cimentul"

24 Feb 2021 | scris de A.V.
O tânără din Kenya reciclează ambalaje din plastic și face cărămizi "mai rezistente decât cimentul"

O tânără din Kenya, de profesie inginer, a reușit să pună pe picioare o fabrică în care amestecă nisipul cu plastic de la ambalaje de lapte, şampon sau pungi de cereale, pe care îl reciclează, și topeşte materia primă rezultată la temperaturi înalte şi o modelează sub formă de cărămizi. Ideea a venit din dorința de a proteja mediul și susține că deșeurile plastice sunt o problemă la nivel mondial.

"Ne-am săturat (să nu se facă nimic). Deşeurile plastice nu sunt doar o problemă kenyană, ci una globală şi, dacă nu suntem în stare să oferim soluţii practice, a le cere oamenilor să adopte o cultură a reciclării se poate dovedi o adevărată provocare", explică într-un reportaj realizat de EFE și preluat de Agerpres, tânăra Matee, în vârstă de 29 de ani, fondatoarea companiei Gjenge Makers, care produce material sustenabil de construcţii cu ajutorul reziduurilor plastice.

Cărămizile rezultate din 20 de tone de deșeuri din plastic, mai rezistente decât betonul

De la deschiderea afacerii, în 2017, Matee şi echipa sa - formată în prezent din cinci lucrători cu contract pe durată determinată şi alţi cinci angajaţi permanenţi; cu o capacitate de producţie de circa 1.500 de cărămizi pe zi - au reuşit să recicleze circa 20 de tone de deşeuri plastice. Însă numai în oraşul Nairobi se estimează că în fiecare zi sunt produse circa 500 de tone de deşeuri din plastic.

Iniţial, planul lui Matee era să colecteze resturile de plastic pentru a le vinde companiilor locale de reciclare, însă, trezindu-se în situaţia de a avea o cantitate de plastic mult mai mare decât reuşea să vândă, a decis să încerce să transforme acest plastic în cărămizi mai dure decât cimentul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră