Zece articole din plastic de unică folosinţă vor fi interzise. Adio, tacâmuri, farfurii şi paie din plastic!

22 Mai 2019 | scris de I.D.
Zece articole din plastic de unică folosinţă vor fi interzise. Adio, tacâmuri, farfurii şi paie din plastic!

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, joi, măsurile propuse de Comisia Europeană (CE) menite să reducă deşeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum şi echipamentele de pescuit abandonate şi materialele plastice oxodegradabile.

”În cazurile în care există alternative la îndemână şi accesibile ca preţ, se va interzice introducerea pe piaţă a articolelor din plastic de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile, farfuriile şi paiele”, se arată în comunicatul Consiliului UE.

În cazul altor produse, se pune accentul pe limitarea utilizării, prin reducerea consumului la nivel naţional, pe cerinţele de proiectare şi etichetare şi pe obligaţiile producătorilor în ceea ce priveşte gestionarea/eliminarea deşeurilor.

Noile norme vor introduce o interdicţie privind anumite articole de unică folosinţă fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piaţă: beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, beţişoarele pentru baloane, precum şi paharele, recipientele pentru alimente şi băuturi fabricate din polistiren expandat şi toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile.

În plus, sunt vizate măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente şi pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum şi aplicarea unei marcări şi etichetări specifice în cazul anumitor produse.

CE are în vedere şi scheme de răspundere extinsă a producătorilor care să acopere costurile aferente eliminării deşeurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun şi echipamentele de pescuit.

A fost stabilit şi un obiectiv de colectare separată a sticlelor din plastic de 90 % până în 2029 (77 % până în 2025) şi introducerea unor cerinţe de proiectare pentru ataşarea capacelor la sticle, precum şi obiectivul de a include în proporţie de 25 % plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 şi de 30 % în toate sticlele din plastic începând cu 2030.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Verde

Ultima oră