Europarlamentar: Nu este adecvat ca SUA să aibă responsabilități în privința securității europene

09 Iul 2016 | scris de Istvan Deak
Europarlamentar: Nu este adecvat ca SUA să aibă responsabilități în privința securității europene

Nevoia Europei de a acționa mai mult pentru a se apăra este recunoscută în noua strategie globală a UE, dar este momentul pentru o cooperare intensivă în domeniul cooperării și apărării? Europarlamentarul Urmas Paet pregateste un raport despre Uniunea de Apărare Europeană.

„Este momentul potrivit pentru că avem nevoie de mai multă cooperare în domeniul apărării și securității din Uniunea Europeană. Suntem puțin în întârziere, iar dacă ne uităm la ce se întâmplă în țările vecine ale Europei, putem observa instabilități, probleme legate de terorism și un comportament agresiv din partea Rusiei.

Pe de altă parte, dacă luam exemplul NATO, Statele Unite au multe responsabilități în ceea ce privește securitatea europeană, dar nu cred că este tocmai adecvat. Europa trebuie să aibă mai multă grijă de securitatea sa. Acest lucru implică cooperare, alocări bugetare, fonduri pentru apărare, iar acest raport este foarte oportun. Nu în ultimul rând, trebuie să avem poziții politice clare privind modul în care ar trebui să se dezvolte această cooperare”, a declarat eurodeputatul letonian.

Politicianul are încredere în politica de apărare comună cu NATO si se aşteaptă la un un rezultat concludent al summitulului NATO din Varșovia.

„Consider că NATO și UE, dintr-un punct de vedere practic, ar trebui să coopereze mult mai mult. De exemplu, NATO a luat decizia de a crește numărul armatelor sale în anumite țări est-europene. Acest lucru implică infrastructură pentru a-i găzdui pe acești oameni. Aici poate interveni Uniunea Europeană prin investiții în infrastructură pentru a schimba această situație și pentru a îmbina planurile NATO.

Sper ca NATO să aibă o decizie clară privind angajamentele fiecărui membru NATO pentru ca nivelul de apărare și protecție să fie la fel indiferent de poziția geografică a statului. UE și NATO pot coopera mai mult în ceea ce privește atacurile cibernetice și securitatea cibernetică și să stabilească parteneriate cu state care nu sunt membre NATO”, a încheiat eurodeputatul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră