La Helmand, talibanii interzic tăierea bărbilor

28 Sep 2021 | scris de Andreea Vasilescu
La Helmand, talibanii interzic tăierea bărbilor

Rezolvaseră toate problemele Afganistanului, aduseseră prosperitatea brusc și repuseseră pe picioare țara, după ”ocupația” occidentală, de sub ”jugul” căreia au scăpat recent, și talibanii au trecut și la detalii. De exemplu, bărbile.

Da, bărbile sunt motiv de interdicție în provincia Helmand.

Talibanii au interzis frizerilor din provincia afgană să radă şi să fasoneze bărbile, susţinând că acest lucru încalcă interpretarea lor a legii islamice, relatează BBC.

Poliţia religioasă talibană a spus că oricine va încălca noua regulă va fi pedepsit. Unii bărbieri din capitala Kabul au spus că au primit de asemenea ordine similare.

Instrucţiunile sugerează o revenire la restricţiile dure din timpul primei perioade în care gruparea a condus ţara, 1996 – 2001, în ciuda faptului că a promis o guvernare mai blândă. De când au preluat puterea, la jumătatea lunii august, talibanii şi-au pedepsit aspru oponenţii.

Într-un anunţ plasat în saloanele din sudul provinciei Helmand, ofiţerii talibani au avertizat că frizerii trebuie să respecte legea Sharia privind tunsorile şi bărbile.

„Nimeni nu are dreptul să se plângă”, se arată în anunţul văzut de BBC. „Militanţii continuă să vină şi să ne ordoneze să nu mai fasonăm bărbile”, a spus un bărbier din Kabul. „Unul dintre ei mi-a spus că pot fi trimis inspectori sub acoperire pentru a ne prinde”.

Un altul, care conduce unul dintre cele mai mari saloane din oraş, a dezvăluit că a primit un apel telefonic de la cineva care susţinea că este oficial al guvernului. L-a instruit să înceteze „să urmeze stilurile americane” şi să nu mai radă ori fasoneze barba nimănui.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră