Câți bani și câte vieți omenești au pierdut SUA în 20 de ani de război în Afganistan. Ce crede CIA despre retragerea trupelor

15 Apr 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Câți bani și câte vieți omenești au pierdut SUA în 20 de ani de război în Afganistan. Ce crede CIA despre retragerea trupelor

Preşedintele SUA, Joe Biden, a decis retragerea necondiționată a trupelor americane din Afganistan, până pe 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste de la World Trade Center.

Războiul din Afganistan a început în octombrie 2001, ca răspuns la atacurile asupra SUA de la 11 septembrie 2001.

După retragerea trupelor americane, capacitatea SUA de a colecta informaţii şi de a acţiona împotriva ameninţărilor extremiste din Afganistan se va diminua, a avertizat directorul CIA, William Burns,citat de Reuters.

Remarcile directorului CIA, făcute în cadrul unei audieri în comisia pentru informaţii a Senatului, scot în evidenţă un risc-cheie inerent al deciziei preşedintelui Joe Biden de a retrage toate forţele SUA din Afganistan, în pofida faptului că pe teritoriul său sunt prezente în continuare elemente ale Al-Qaida şi ale Statului Islamic, notează Reuters.

Burns a menţionat că după plecarea militarilor guvernul american îşi va păstra totuşi capacităţi care vor “ajuta SUA să anticipeze şi contracareze orice efort de reconstruire” a Al-Qaida.

Un raport al ONU a indicat în ianuarie că în Afganistan mai sunt circa 500 de combatanţi ai Al-Qaida şi că talibanii menţin relaţii apropiate cu gruparea islamistă extremistă. Talibanii neagă însă existenţa de militanţi ai Al-Qaida pe teritoriul afgan.

În prezent, în Afganistan se află aproximativ 2.500 de soldați americani. Momentul de vârf al prezenței armatei SUA în această țară a fost atins în 2010 și 2011, atunci când pe pământ afgan erau peste 100.000 de soldați.

În acea perioadă, ca să-și țină armata acolo, americanii au plătit aproape 100 de miliarde de dolari pe an, potrivit cifrelor guvernului SUA.

Apoi, costurile au început să scadă, conform BBC. Între 2016 și 2018, cheltuielile anuale au fost de aproximativ 40 miliarde de dolari. În 2019, acestea au fost estimate la 38 de miliarde de dolari. În total, americanii au cheltuit pentru 800 de miliarde de dolari.

Prezența în Afganistan a costat scump SUA și la capitolul vieți omenești pierdute. Potrivit Reuters, aproximativ 2.400 de soldați americani au murit în timpul “celui mai lung război al Americii”, așa cum l-a denumit actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden.

De asemenea, alte câteva mii de militari americani au fost răniți în luptele cu talibanii.

Chiar dacă au cheltuit bani foarte mulți și au pierdut mii de soldați, americanii sunt mulțumiți de ceea ce au făcut în Afganistan.

„Am atins obiectivele pe care ni le-am fixat”, a afirmat secretarul de stat american Anthony Blinken.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră