Haos în SUA. După Minneapolis, și în Louisville au loc manifestații violente: 7 persoane au fost împușcate la proteste

29 Mai 2020 | scris de A.V.
Haos în SUA. După Minneapolis, și în Louisville au loc manifestații violente: 7 persoane au fost împușcate la proteste

În Statele Unite au loc proteste violente după ce un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost omorât de polițiști. După protestele din Minneapolis, și în Louisville, Kentucky au avut loc astfel de manifestații.

Șapte persoane au fost împușcate dintre care una este în stare critică, în timpul protestelor care au devenit violente joi seară, au declarat autoritățile, citate de NBCNews. Ofițerii de poliție nu au fost implicați în schimbul de focuri. În New York au fost arestați 72 de protestatari.

Primarul Greg Fischer a susținut, într-o declarație vineri dimineață, că șapte persoane au fost împușcate „din interiorul mulțimii”, însă niciun ofițer de poliție nu a tras. Cinci dintre acestea erau în stare bună, alte două au fost operate.

Violențele au avut loc după ce sute de persoane s-au adunat pentru a protesta împotriva morții Breonnei Taylor , o femeie de 26 de ani care a fost ucisă de poliția din Louisville în primăvara acestui an.

„Ce vedem astăzi în această comunitate este exprimarea frustrării evidente și a tensiunilor dintre poliție și rezidenți", a spus consilierul special al poliției, Jessie Halladay, într-un apel video.

Ceea ce a început ca un protest pașnic a escaladat rapid într-un protest violent cu daune materiale, acțiuni agresive și focuri de armă trase în mulțime.

Mulțimea din Louisville s-a adunat pentru protesta după moartea lui Taylor, care a fost împușcată de poliția din Louisville în timpul unui atac la domiciliul, în primele ore ale zilei de 13 martie. Breonna Taylor era acasă cu iubitul ei, iar cei doi au crezut că apartamentul lor a fost spart atunci când iubitul a tras spre poliție, după ce anterior sunase la 112. În casa celor doi nu au fost găsite droguri, motivul pentru care poliția intrase în locuință. 

Protestul de joi a izbucnit în timp ce mulțimile s-au adunat în toată țara pentru a solicita măsuri, după moartea lui George Floyd, un bărbat negru în vârstă de 46 de ani, care a murit sufocat luni după ce un ofițer de poliție din Minnesota i-a pus genunchiul peste gât.

Garda Națională a Statelor Unite a fost desfășurată în Minneapolis, după două nopți consecutive de ciocniri violente.

Orașul a fost cuprins total de haos. Zone întregi s-au transformat în ruguri uriașe. Protestatarii au incendiat mașini și clădiri, în timp ce forțele de ordine au evitat un contact direct, așteptând calmarea mulțimii, spre deosebire de prima zi de proteste, când au existat confruntări între poliție și protestatari și s-a tras cu gaze lacrimogene.

Părți din orașul Minneapolis arată ca după război în urma protestelor violente și a ciocnirilor care au izbucnit după moartea unui bărbat afro-american în timp ce era arestat. Acuzați de decesul acestuia sunt chiar polițiștii care l-au încătușat. Cei patru ofițeri implicați în arestare au fost concediați și sunt cercetați, dar au fost lăsați în libertate.

Protestatarii nu s-au limitat la a-și striga nemulțumirile în stradă. Au incendiat clădiri, mașini și au jefuit și au vandalizat magazinele care le-au ieșit în cale.

Donald Trump a scris un mesaj pe Twitter în care i-a numit pe protestatarii din Minneapolis „huligani” şi i-a ameninţat că va trimite armata să îi împuşte dacă protestele continuă.

„Nu pot să stau şi să privesc cum asta se întâmplă unui mare oraş american. O lipsă total de leadership. Fie primarul radical de stângă Jacob Frey îşi face treaba şi readuce oraşul sub control, fie trimit eu Garda Naţională şi fac treabă. Aceşti huligani dezonorează memoria lui George Floyd, iar eu nu voi permite asta. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Tim Walz şi i-am spus că armata este cu el până la capăt. Dacă are probleme, vom prelua noi controlul, iar atunci când vor începe jafurile vom începe şi noi să tragem”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Drama de la care a pornit revolta este cea a unui bărbat afro-american, George Floyd, care a murit după ce a fost imobilizat de un poliţist, care şi-a pus un genunchi pe gâtul lui. Oamenii vor trece cu greu, cine știe când, peste aceste momente șocante. George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a murit luni, iar o filmare îl arată respirând greu în timp ce un polițist alb are genunchiul pus pe gâtul lui.

Presa americană scrie că revoltele de la Minneapolis și protestele din alte orașe arată că societatea americană luptă acum în paralel cu două virusuri: noul coronavirus, și pe lângă el, rasismul de care o parte a societății americane nu pare nici capabilă, nici dornică să se despindă. Proteste au fost și în Chicago, Los Angeles și Memphis.

Cel puțin 70 de persoane au fost arestate la un protest din New York
72 de persoane au fost arestate și la New York, în timpul unui protest care a avut loc în noaptea de joi spre vineri, a spus șeful NYPD, Terence Monahan.

Cinci persoane au fost arestate pentru infracțiuni de ultraj, iar 33 pentru fapte precum „obstrucționarea guvernului, a administrației și pentru că s-au opus arestului”. Alți 34 de oameni au fost arestați pentru fapte precum „diverse încălcări, conduită periculoasă și blocarea străzilor”.

Șeful poliției din New York a adăugat: „Câțiva polițiști au fost răniți”, unii dintre ei fiind loviți cu coșurile de gunoi, loviți cu pumnul în față sau izbiți la pământ.

În legătură cu o filmare în care un polițist lovește cu bastonul un protestatar, Terence Monahan a spus că „obiectivul nostru a fost să-i îndepărtăm de grup pe cei care făceau probleme”.

El a mai spus că polițiștii au trebuit să-i aresteze pe cei care provocau „revoltă”.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră