Inițiativa Guvernului german: În situații de criză majoră, statul poate rechiziţiona abatoare și supermarketuri

28 Aug 2016 | scris de Istvan Deak
Inițiativa Guvernului german: În situații de criză majoră, statul poate rechiziţiona abatoare și supermarketuri

Ministrul de Interne, Thomas de Maziere, a confirmat că noul concept de protecție civilă prevede, ca de acum încolo cetățenii germani să își facă provizii de alimente pe 10 zile, și nu pe 3-5, așa cum obișnuiau până acum.

O altă inițiativă prevede că în situții de criză majoră, (pană națională de curent, epidemie, război sau atac terorist), statul poate confisca pe loc ferme, abatoare, magazine de alimente și supermarketuri.

“Confiscarea se impune în cazul unui scenariu în care până la 80 de milioane de oameni nu au acces la hrana de pe piața liberă și au nevoie de ajutorul statului. O astfel de criză este puțin probabilă, însă nu poate fi exclusă în totalitate”, se arată într-un document al Ministerului Agriculturii, citat de Focus.

După atentate, siguranţa a devenit tema principal şi în Germania. Sondajele arată că, în ciuda temerilor, cetăţenii continuă să fie raţionali. Dar realitatea este diferită, crede Gero Schließ, într-o analiză publicată de Deutsche Welle.

Pentru mulţi străini, germanii rămân un exemplu de calm, în ciuda recentelor atentate, a mobilizării germano-turcilor în sprijinul desfinţării democraţiei din Turcia lui Erdogan şi, da, chiar în pofida a celor peste un milion de refugiaţi şi a unei culturi de bun venit, care generează mai degrabă frica de înstrăinare.

Siguranţa este bunul cel mai de preţ al germanilor, scrie autoarea. Atentatele teroriste au ţintit direct în sufletul german. Şi urmările sunt evidente. Dincolo de aparenţe, focul nemulţumirii se înteţeşte.Tot mai multe azile de refugiaţi sunt atacate şi simpatia crescândă pentru populiştii de dreapta din AfD sunt mesaje clare, opinează aceasta.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat cel mai recent sondaj de opinie realizat de Institutul pentru Sondarea Opiniei Publice Allensbach sub titlul “Sentimentul de siguranţă al germanilor se erodează“ deservind astfel direct alarmismul, care va prinde rădăcini în rândul unei majorităţi tăcute.

Astfel, 70 la sută dintre germani iau în calcul posibilitatea de a deveni victimele unui atentat terorist. 16 procente se simt chiar direct ameninţaţi. Doar aproape o treime dintre germani declară că se simt în siguranţă. Şi încă o cifră: 77 de procente consideră că grupările islamiste reprezintă un pericol iminent. La finele deceniul trecut, doar 55 la sută dintre germani îşi exprimau o astfel de opinie. Cu toate aceastea, o majoritate evidentă nu se declară pregătită să îşi schimbe stilul de viaţă, sau să renunţe la libertăţile actuale. Majoritatea este convinsă şi că marile evenimente trebuie să fie organizate, în ciuda creşterii dramatice a ameninţărilor la adresa siguranţei cetăţenilor.

ARTICOLE CARE V-AR PUTEA INTERESA:

Români, în armata germană? Posibil! Ce spune noua ”Carte albă a apărării” din Germania

Nimic despre români? Iată cine sunt adevărații asistați social din Germania

Merkel le cere etnicilor turci loialitate faţă de Germania 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră