George Soros s-a dus la Davos, să vorbească la Forumul Economic. Care crede el că este inamicul cel mai periculos

25 Ian 2019 | scris de M.C.
George Soros s-a dus la Davos, să vorbească la Forumul Economic. Care crede el că este inamicul cel mai periculos

Miliardarul George Soros a atacat China şi pe preşedintele Xi Jinping, pe care l-a catalogat drept ”cel mai periculos inamic” al societăţilor libere şi democratice, într-un discurs pe care l-a susţinut la Davos.

”China nu este singurul regim autoritar din lume, dar este fără îndoială cel mai bogat, cel mai puternic şi cel mai dezvoltat în domeniul inteligenţei artificiale (AI)”, a declarat el la o cină pe care o organizează anual în marja Forumului Mondial Economic (WEF).

”Asta face din Xi Jinping cel mai periculos inamic al celor care cred în societăţi libere”, a declarat George Soros la această  întâlnire foarte râvnită, anual, în această staţiune de schi în Alpii elveţieni.

Echipele sale au difuzat rapid copii ale discursului său în chineză, pe e-mail, un discurs în care el îşi pune ”cea mai mare speranţă” în poporul chinez.

”Dacă aceste întreprinderi ar ajunge să domine piaţa 5G”, a cincea generaţie de tehnologii mobile (5G), indispensabile ascensiunii maşinilor autonome şi altor obiecte conectate, ”ele ar reprezenta un risc inacceptabil la adresa securităţii lumii”.

În faţa unui grup de jurnalişti, economişti şi alţi invitaţi, George Soros a îndemnat, de asemenea, Statele Unite să ”se dezlănţuie” împotriva grupurilor tehnologice chineze Huawei şi ZTE.

”Anul trecut, eu încă mai credem că China este necesar să fie integrată mai bine în instituţii ale guvernanţei mondiale, însă, între timp, comportamentul lui Xi m-a făcut să-mi schimb părerea”, a spus el.

Anul trecut, George Soros a avut ca ţintă a criticilor giganţii internetului, ca Facebook, despre care joi a spus că "s-au vândut pentru a obţine profituri maxime".

Un adversar declarat al preşedintelui american Donald Trump, investitorul-filantrop a apreciat că Guvernul american a recunoscut că China este un ”adversar strategic”, dar a apreciat că aceasta este o constatare ”simplistă”.

În opinia sa, un răspuns politic eficient dat Chinei trebuie să fie ”mult mai sofisticat, detaliat şi pragmatic” şi trebuie, de asemenea, să comporte un răspuns ambiţiosului program de investiţii în străinătate al Beijingului al ”noilor drumuri ale mătăsii”.

George Soros i-a reproşat lui Donald Trump, care a angajat discuţii comerciale cu Beijingul, că vrea ”să facă concesii Chinei şi să strige victorie reiterând atacuri contra aliaţilor Statelor Unite”.

Miliardarul a îndemnat Washingtonul să-şi concentreze represaliile comerciale mai degrabă contra Chinei decât să-şi atace aliaţii, evocând un ”război rece care ar putea deveni cald” între cele două super-puteri.

De asemenea, George Soros a trimis o săgeată Moscovei.

”M-am concentrat asupra Chinei, însă societăţile libere au alţi inamici, în fruntea cărora se află Rusia lui Putin. Cel mai peiculos scenariu ar fi ca aceşti inamici să conspire între ei şi să înveţe unii de la alţii pentru a-şi oprima şi mai mult popoarele”, a spus el.

Născut în Ungaria într-o familie evreiască ce a fugit de persecuţii naziste, acest investitor fiannciar în vârstă de 88 de ani, celebru în lumea financiară prin atacul său speculativ contra lirei sterline în 1992, a devenit un ţap ispăşitor al naţionaliştilor şi susţinătorilor teoriilor complotului, atât în Europa, cât şi în Statele Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră