George Soros, desemnat personalitatea anului de Financial Times

19 Dec 2018 | scris de M.C.
George Soros, desemnat personalitatea anului de Financial Times

George Soros este personalitatea anului pentru ziarul britanic Financial Times. Miliardarul americano-ungar a devenit portdrapelul societăţii deschise şi al democraţiei liberale, tot mai des atacate de populişti, consideră editorialiştii britanici.

În ciuda faptului că este blamat de mulți dintre liderii lumii, editorialiștii britanici au luat în considerare faptul că timp de 30 de ani, George Soros a folosit filantropia ca armă împotriva tendinţelor dictatoriale ale politicienilor, a rasismului şi intoleranţei.

Acest lucru a provocat însă mânia regimurilor autoritare şi a populiştilor care continuă să câştige teren, mai ales în Europa, scrie Financial Times.

De obicei, publicaţia alege personalitatea anului pe baza realizărilor, dar de data aceasta, alegerea lui Soros a fost făcută în baza valorilor pe care le reprezintă.

Activitățile miliardarului nu sunt salutate în mai multe țări. Turcia, unde Recep Tayip Erdogan îl cataloghează drept ”celebru evreu uingar” și îl acuză că îl susține pe militantul turc Osman Kavala, bănuit că a vrut să înlăture actualul Guvern și este acum în închisoare.

George Soros nu este binevenit nici în țara de origine, Ungaria, unde premierul Viktor Orban îl acuză că s-a amestecat în afacerile interne. În prag de alegeri legislative ungare, Budapesta a declarat că Soros a angajat circa 2.000 de persoane pentru a influența alegerile.

Fundațiile lui sunt criticate de Guvernul ungar pentru politica lor privind migranții. În iunie, Parlamentul ungar a adoptat legea ”Stop Soros”, susținută de premier.

Rețeaua Open Society Foundations (OSF) a lui George Soros a depus plângere la Curtea Europeană pentru drepturile omului.

În 2015, fundațiile lui Soros au fost înscrise pe lista organizațiilor indezirabile. Potrivit Parchetului General rus, activitatea lor reprezintă o amenințare pentru ordinea constituțională.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră