EXCLUSIV. Candidat român la alegerile din Germania: Nu lăsați monstrul TTIP să ajungă la București!

08 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
EXCLUSIV. Candidat român la alegerile din Germania: Nu lăsați monstrul TTIP să ajungă la București!

Actualul viceprimar al orașului Brake și fost candidat la un fotoliu în Parlamentul german din partea ”Verzilor” Bundnis90/Die Grunen (în 2013), mizează pe rezolvarea problemelor ecologice, dar campania sa marșează și împotriva proiectului TTIP.

Cel mai mare acord comercial mondial

În iunie 2013, UE și SUA au lansat negocieri pentru cel mai mare acord comercial mondial, care promitea o creștere mai rapidă și mai multe locuri de muncă. Parlamentul European urmărește îndeaproape negocierile pentru Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), care ar putea crea cea mai mare zonă de liber schimb din lume.

Păncescu consideră că acordul TTIP nu ar trebui ratificat în forma actuală. ”Să lăsăm monstrul birocratic TTIP să năvălească asupra oamenilor din Berlin, București sau Brake? Eu spun NU! Și nu sunt singurul. Ţelul este de a face opinia publică să conștientizeze că ratificarea în forma actuală a acordurilor de liber schimb TTIP, CETA etc ar avea grave repercusiuni financiare pentru Germania, România și întreaga UE.

Plătitorul de taxe european, în poziţie de „drepţi”

Plătitorul european de taxe și impozite va fi obligat să stea în pozitie de „drepți”. Standardele de calitate ale UE sunt în pericol. De aceea acordul nu ar trebui ratificat în acest moment, în nici un caz în forma actuală, ci ar trebui făcut transparent și renegociat cu implicarea largă a societății civile”, a declarat Pancescu, pentru miscareaderezistenta.ro.

maxresdefault

Pancescu este sustinut în campania sa de fostul ministru al Mediului din Germania, Jurgen Trittin. ”TTIP este un monstru birocratic gigantic. Văd un pericol acut în zona educaţiei şi a alimentării cu apă. Trebuie să ne facem vocea auzită. TTIP ar paraliza autorităţile locale”, consideră Trittin.

Nu crede în declaraţiile lui Sigmar Gabriel

El nu crede în declarațiile ministrului Sigmar Gabriel, care anunța zilele trecute că TTIP e un subiect aproape încheiat. ”Absolut deloc. TTIP trebuie tratat în strânsă legătură cu CETA (Acordul economic și comercial UE-Canada) şi celelalte acorduri. Ministrul Economiei Gabriel susține toate aceste proiecte. Pentru a atrage electoratul din Saxonia Inferioară de partea sa, a decis pe cont propriu să favorizeze acordul CETA. După ce va trece CETA, urmează TTIP”, crede Păncescu.

Tot mai multe indicii duc spre ideea că TTIP va fi ratificat imediat după alegerile din noiembrie din SUA. ”Dacă se confirmă această informație, atunci e o nesimțire crasă. Parlamentul german ar fi practic detronat. Eu susțin comerţul, dar liber, transparent și egal între parteneri”.

Nu e îngrijorat de rezultatul alegerilor

Poziția față de TTIP sună mai mult a convingere personală decât campania electorală în cazul lui Dragoș Păncescu. El nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor de duminică, și nici de ascensiunea AfD la nivel național.

”Răspunsul la activitatea mea de până acum îl vor da alegătorii duminică. AfD nu face campanie în zona asta, dar are candidați pe care nu îi cunoaște nimeni. Politica națională îi poate ajuta să câștige voturi și aici. Atât AfD, cât și NPD au teme similare și adversari comuni, începând de la cancelara Angela Merkel, până la refugiați, partide politice tradiționale și media. Tema lor preferată rămâne cea legată de refugiați și de frica de înstrăinare. Nemții aleg și omul, dar preferă și votul în funcție de partide. Politica națională nu se oprește la porțile Wesermarsch”.

Sunt pretenţii mari de la Germania

În ciuda ascensiunii partidelor extremiste, el are în continuare încredere în viitorul Germaniei. ”Trăiesc într-o țară puternică și deosebită. La nivel european și mondial, sunt pretenții mari de la Germania. Lumea se schimbă, iar Germania se va schimba împreună cu ea, dar să nu uităm că pentru toți comerțul este important, indiferent că mergem la vot sau nu. Nu vreau să se întâmple în Germania sau în România cu TTIP, ce s-a întâmplat în Marea Britanie cu Brexit, ca oamenii să regrete a doua zi. Alegătorii trebuie informați transparent și incluși în procesul de decizie”, a încheiat Păncescu.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră