Se schimbă totul? Iată ce se va întâmpla cu copiii în cazul disputelor familiale transfrontaliere

08 Iul 2016 | scris de Istvan Deak
Se schimbă totul? Iată ce se va întâmpla cu copiii în cazul disputelor familiale transfrontaliere

„Copiii se află în centrul acestei reforme. Este de ajuns că trebuie să treacă prin experiența dificilă a separării părinților. Acești copii merită să beneficieze de proceduri judiciare care să le clarifice situația cât mai rapid și care să țină seama de interesul superior al acestora. Propunem actualizarea normelor existente pe baza experienței practice acumulate în decursul ultimilor 10 ani.

Obiectivul central al acestei reforme este clar: soluționarea mai rapidă a cazurilor transfrontaliere. Timpul este un element esențial atunci când este în joc bunăstarea copiilor. Așadar, avem nevoie rapid de aceste noi norme”, a comentat Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Noile norme vor accelera procedurile judiciare și administrative și vor asigura faptul că se va ține seama, în orice situație, de interesul superior al copilului.

În cazul disputelor familiale sau al separării unor cupluri internaționale, cooperarea judiciară transfrontalieră este esențială pentru a le oferi copiilor un cadru juridic sigur, care să le permită acestora să mențină relații cu ambii părinți (și tutori), care pot locui în țări europene diferite.

Regulamentul Bruxelles II reprezintă piatra de temelie a cooperării judiciare în materie matrimonială și de autoritate părintească, inclusiv în ceea ce privește drepturile de vizită și tutelă, precum și cazurile de răpire a copiilor. El a început să se aplice la data de 1 martie 2005, în toate statele membre, cu excepția Danemarcei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră