Ce oraş ar putea înlocui Londra în calitate de capitală financiară

31 Mar 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Ce oraş ar putea înlocui Londra în calitate de capitală financiară

După Brexit, Londra şi-ar putea pierde statutul de capitală financiară a Europei. Specialiştii în relocare precizează criteriile luate în considerare în căutarea unui nou centru financiar. 

Mark Yeandle, director al Z/Yen Group din Londra şi autor al Global Financial Centers Index clasează oraşele în funcţie de atractivitatea lor în rândul business-urilor din sectorul serviciilor financiare. 

Cel mai frecvent menţionate criterii sunt: utilizarea limbii engleze, un mediu de reglementare favorabil, o infrastructură excelentă de transport şi comunicaţii, spaţii de birouri şi de locuit de lux disponibile, şcoli bune, restaurante bune, oferte culturale şi capacitatea de a primi un număr mare de persoane foarte bine plătite. 

Cotidianul The New York Times a realizat un clasament al mai multor oraşe europene pe o scară de 60 de puncte.

Barcelona (23 puncte)
Mai mulţi directori au apreciat oraşul. Însă, în afara unui aeroport relativ bun, Barcelona nu trece un alt test, începând cu cel al cunoaşterii limbii engleze.

Milano (24 puncte)
Italienii vorbesc mai bine engleza, Milano este centrul financiar al Italiei. La alte capitole, însă, oraşul lasă de dorit, inclusiv la cel al climatului de business. Cele două aeroporturi principale au nevoie urgentă de renovare.

Varşovia (24 puncte)
Polonia are multe avantaje: flexibilitatea legislaţiei în domeniul muncii, un climat de business favorabil, nivel ridicat de educaţie şi costuri scăzute de trai.

Varşovia ar primi cu braţele deschise bancherii, spre deosebire de alte oraşe europene mai bogate. Totuşi, oraşul este clasat jos la capitolul locuinţe de lux.

Luxemburg (40 puncte)
Luxemburghezii sunt cel mai bogaţi europeni. În plus, 56% dintre ei vorbesc engleza, iar 84% vorbesc cel puţin două limbi străine. 

Luxemburgul este un centru de servicii financiare sofisticat. Însă Banca Mondială clasează foarte jos climatul său de business. 

În plus, Luxemburgul are aproximativ 600.000 de locuitori. Este greu de imaginat cum ar putea absorbi  chiar şi o parte dintre cei 360.000 de angajaţi în sectorul serviciilor financiare londoneze. 

Paris (43 puncte)
Centru financiar important şi cel mai atrăgător oraş UE din punct de vedere cultural, Parisul pare o alegere de excepţie. 
Însă doar 39% dintre francezi vorbesc fluent engleza. În pofida progreselor din ultimii ani, francezii au, în continuare, reputaţia de a fi neospitalieri cu cei care nu vorbesc bine franceza. 

Dublin (50 puncte)
Dublin obţine note bune la capitolul cunoştinţelor de limbă engleză şi pentru nivelul şcolilor sale. Este un oraş frumos, cu restaurante şi teatre bune. 

Climatul de afaceri este favorabil. Însă este un oraş mic, deficitar la capitolul infrastructură. Aeroportul este mic şi, din punct de vedere geografic, Dublin este departe de restul UE.

Viena (51 puncte)
 Viena pare bine poziţionată pentru a prelua titlul Londrei. 63% din populaţia austriacă vorbeşte engleza. 

Climatul de afaceri al oraşului este bine clasat, aeroportul este excelent. Restaurantele şi vinurile sale sunt renumite la nivel internaţional. Însă oraşul nu este o capitală financiară majoră.

Frankfurt (54 puncte)
În Frankfurt se află sediul Băncii Centrale Europene. Oraşul este capitala financiară a Germaniei. Este bine cotat la capitolul climat de business, deşi legislaţia în domeniul muncii este rigidă, ca şi cea din Franţa. 

Aici se află al doilea cel mai mare aeroport european şi un terminal feroviar modern. 

Ar putea absorbi uşor un aflux important de angajaţi din domeniul financiar. Însă mulţi directori consideră că Germania concentrează prea multă putere. 

Amsterdam (55 puncte)
Amsterdam ar putea fi o alegere interesantă. 90% din olandezi vorbesc engleza, şcolile sunt considerate bune. Oraşul este frumos, restaurantele sunt bune. 

Amsterdam are unul dintre cele mai bune aeroporturi din Europa şi o reţea feroviară excelentă. De asemenea, se află în apropiere de Bruxelles. 

Oraşul pierde câteva puncte din cauza climatului mediocru de afaceri şi a plafonului impus de guvern asupra bonusurilor bancherilor, de 20% din salariul anual. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră