Belgienii experimentează o nouă politică de relaxare: ”bula corona”

11 Mai 2020 | scris de A.A.
Belgienii experimentează o nouă politică de relaxare: ”bula corona”

Belgia va experimenta o nouă măsură pentru ameliorarea restricțiilor și distanțării sociale, denumită puzzle-ul celor 4 persoane, transmite The Guardian.

Dacă ai putea să-ți inviți doar 4 membri ai familiei sau 4 prieteni pentru următoarele 2 săptămâni, pe cine ai alege? Aceasta este întrebarea autorităților adresată belgienilor în încercarea de a relaxa restricțiile, de a permite locuitorilor să se reunească cu persoanele dragi.

Începând cu această duminică, fiecare familie va putea invita patru persoane, din familia extinsă sau prieteni pentru a îi putea vizita pe perioada unei noi etape de carantină generalizată. Această „bulă corona”, formată din două grupe a câte 4 persoane ar putea ajuta la limitarea răspândirii COVID-19 și ameliora distanțarea socială.

Conceptul, discutat, de asemenea, și în cercurile guvernamentale din Regatul Unit, reprezintă una dintre soluțiile pentru ameliorarea restricțiilor din timpul pandemiei.

Sophie Wilmes, prim-ministra Belgiei, a anunțat săptămâna trecută că va permite astfel de bule sociale din cauza acuzelor directe de prioritizare economică în fața oricăror alte măsuri care ar ajuta oamenii să se reunească.

„Separarea fizică de cei dragi a devenit de nesuportat în unele cazuri”. Vizitatorilor le este recomandat, însă, să nu se îmbrățișeze sau să se sărute pe obraji.  Oficialii au îndrumat belgienii să respecte regula celor 1,5 metri de distanțare și să încerce să se reunească în aer liber, acolo unde este posibil. Autoritățile spun că este imposibil ca aceste reguli de interior să fie puse în aplicare de poliție, așa că se bazează pe simțul civic al cetățenilor.

Belgienii trebuie să se gândească acum pe cine vor alege pentru această „bulă corona” – o altă familie întreagă de patru persoane, sau mai multe persoane separate. Mai ales familiile mari, care au unul sau ambii părinți divorțați și recăsătoriți se confruntă cu o alegere dificilă.

Karen Phalet, profesor în psihologie a raportat câteva probleme: ”autoritățile nu au oferit o serie de clarificări cu privire la această posibilitate. Oamenii nu au înțeles că toți cei patru cu care se vor reuni, trebuie să provină din aceeși casă”.

Epidemiologii au sugerat acest număr de persoane deoarece corespunde capacității maxime de depistare a potențialilor contaminați în urma confirmării pozitive. Dacă se vor reuni doar membrii a două familii ce locuiesc împreună se reduce posibilitatea răspândirii coronavirusului.

Phalet a declarat că decizia va fi extrem de dificilă pentru familia extinsă, dacă alegi să-ți revezi părinții, socrii sau pui binele copilului întâi și alegi prietenii lui?

”Bula corona” belgiană se aseamănă măsurii adoptate de Germania care a permis ca două familii să se reunească respectând aceleași măsuri de distanțare și igienă.

Spania, una dintre cele mai afectate țări, a permis formarea de grupuri de până la 10 persoane fie în interior, fie în exterior, de lunea aceasta.

Alte stiri din Externe

Ultima oră