Atenție! Avertisment dur: ”Toate guvernele practică spionajul cibernetic”

06 Feb 2017 | scris de Istvan Deak
Atenție! Avertisment dur: ”Toate guvernele practică spionajul cibernetic”

După scandalul Snowden, Statele Unite au acceptat să informeze europenii în privinţa programului lor de supraveghere a comunicaţiilor şi să colaboreze cu ei pentru a proteja mai bine drepturile cetăţenilor din UE, au confirmat doi comisari europeni. 

Comisia Europeană (CE) ceruse Statelor Unite să îi ofere "explicaţii şi clarificări" despre programele de spionare a comunicaţiilor, susceptibile să contravină drepturilor fundamentale ale cetăţenilor europeni, într-o scrisoare adresată secretarului american al Justiţiei Eric Holder. The Washington Post şi The Guardian au fost primele publicații care au dezvăluit existenţa programului PRISM, care permite serviciilor americane de informaţii să supravegheze date care circulă pe serverele unor giganţi ca Google sau Facebook.

Compania Google a răspunsul celor două publicaţii printr-un comunicat în care afirmă că este “foarte atentă cu securitatea datelor utilizatorilor” şi orice divulgare de informaţii către autorităţile federale americane se face cu respectarea legii, negând totodată că ar avea un fel de “poartă de intrare ascunsă” în sistemele sale astfel încât statul american să acceseze datele utilizatorilor.

Accesarea acestor date a fost permisă de o lege votată în timpul mandatului preşedintelui George W. Bush, revizuită ulterior şi promulgată de Barack Obama în decembrie 2012, în ciuda neliniştilor exprimate de unii congressmani cu privire la drepturile oferite NSA.

Dar o altă declaraţie, demnă de luat în serios, schimbă datele problemei. “Piratajul informatic în vederea spionajului şi furtului de date confidenţiale este practicat de toate ţările”, a declarat şeful pe probleme de securitate cibernetică de la Huawei, compania chineză de telecomunicaţii privită cu suspiciune de SUA, în contextul în care presa australiană a dezvăluit recent un nou atac cibernetic chinez împotriva agenţiei de servicii secrete a Australiei.

“Guvernele au făcut aceasta dintotdeauna. Realitatea dură este că toate guvernele lumii au aceleaşi directive pentru serviciile lor secrete ”, a declarat John Suffolk pentru revista Australian Financial Review.

“Se spune că profesia de spion este a doua cea mai veche din lume. Oamenii încearcă să fure informaţii de la alţii şi nu cred că este cineva surprins că un Guvern, oricare ar fi acesta, încearcă să fure informaţii de la un alt Guvern, oricare ar fi el”, a adăugat fostul responsabil informatic pe lângă Guvernul britanic. 

“Guvernele trebuie să se concentreze pe măsurile silenţioase pe care trebuie să le ia, acceptând că niciun Guvern nu poate avea încredere 100% într-un alt Guvern, indiferent de legi, politici sau proceduri”, a mai afirmat Suffolk.

Alte stiri din Externe

Ultima oră