Papa Francisc: Biserica nu este un muzeu, iar Sinodul episcopilor nu este un parlament cu negocieri, pacte şi compromisuri

05 Oct 2015
Papa Francisc: Biserica nu este un muzeu, iar Sinodul episcopilor nu este un parlament cu negocieri, pacte şi compromisuri
 «Sinodul episcopilor nu este o adunare parlamentară, ci o instituție bisericească chemată să citească realitatea cu ochii credinței și cu inima lui Dumnezeu»: a spus papa Francisc în discursul prin care a inaugurat luni, 5 octombrie 2015, lucrările celei de-a XIV-a adunări generale a Sinodului Episcopilor, convocată la Roma de la 4 la 25 octombrie, cu tema ”Vocația și misiunea familiei în Biserică și în societate”.

Sfântul Părinte a îndemnat Părinții Sinodali să facă spațiu lucrării Duhului Sfânt cu curaj apostolic, umilință evanghelică și rugăciune încrezătoare. Pontiful a subliniat că Sinodul ”nu este un parlament în care, pentru a se ajunge la un consens sau la un acord comun se recurge la negocieri, la încheierea unor pacte sau la compromisuri”, anunţă Radio Vatican.

La lucrările sinodale participă din România PS Petru Gherghel, episcopul diecezei de Iași, ales de Conferința episcopilor din țara noastră, și PS Mihai Cătălin Frățilă, episcopul eparhiei ”Sf. Vasile cel Mare” din București, desemnat de Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. În rândul auditorilor se numără dr. Anca Maria Cernea, medic, președintele Asociației Medicilor Catolici din București. Printre delegații fraterni ai celorlalte Biserici și Comunități Ecleziale, se află IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale, desemnat de Biserica Ortodoxă Română.

Să mergem împreună ”cu spirit de colegialitate și sinodalitate”, punând întotdeauna în fața ochilor ”binele Bisericii, binele familiei și mântuirea sufletelor”, a fost îndemnul papei Francisc în discursul de inaugurare a lucrărilor sinodale. Pe această cale, este nevoie ca participanții să-și asume curajul vorbirii, zelul pastoral și doctrinal, înțelepciunea și franchețea.

Sinodul Episcopilor ”nu este un simpozion, un vorbitor, nu este un parlament sau un senat, unde lumea se pune de acord”.

Biserica „s-ar trăda, dacă ea va închide uşile oricărui bate şi cere ajutor şi sprijin”

Papa Francisc a pledat pentru rigoarea doctrinei, dar şi pentru deschidere către ceilalţi în aşa fel încât să nu facem din Biserică un „muzeu”. În timpul slujbei ce a inaugurat lucrările Sinodului episcopilor, el a reafirmat cu fermitate dogma catolică asupra caracterului indisolubil al căsătoriei, care trebuie celebrată între femeie şi bărbat. Dar a prevenit că Biserica s-ar trăda, dacă ea va închide uşile oricărui bate şi cere ajutor şi sprijin. Fără a numi persoanele aflate în situaţii în neregulă din punctul de vedere al Bisericii catolice ( divorţate, recăsătorite, în cupluri necăsătorite, homosexuali ...), Papa a subliniat că nu trebuie judecate, deoarece Biserica are  "misiunea de a căuta şi ajuta cuplurile rănite".

 

Alte stiri din Credinta

Ultima oră