Regizorul Radu Afrim:
“Sunt chiar fericit că pot oferi atâtea spectacole noi celor care mă plac!”

02 Iun 2015
Regizorul Radu Afrim: <br />“Sunt chiar fericit că pot oferi atâtea spectacole noi celor care mă plac!”
Preţuit de public pentru spectacolele nonconformiste, cu totul speciale, puse în scenă cu mult rafinament, regizorul Radu Afrim îşi sărbătoreşte, la 2 iunie, ziua de naştere. La ceas aniversar îi spunem “La mulţi ani!”

Aduce în atenţie arta contemporană prin spectacole îndelung aplaudate de public şi consideră că momentele grele care i-au apărut, inevitabil, în cale, au fost “încercări cu care destinul l-a «fericit»”. “Şi că, practic, nu prea am de ales. E şi renunţarea o opţiune, însă nu pentru marile încercări. Eu sunt setat pe luptă. Deşi nu sunt cel mai optimist om din zonă”, mărturiseşte zâmbind regizorul Radu Afrim şi continuă: “În calendarul existenţei mele am trecut cu bine peste întunecatele luni aprilie şi mai. Unii oameni se tem de întristarea spiritului prin cititul cărţilor. Cărţile citite în anii studenţiei dar, mai ales, educaţia riguroasă primită în anii comunismului, mă ajută să fac faţă acestor timpuri în care societatea românească nu e tocmai cum aş fi dorit-o eu. Dac-ar fi să mă caut doar prin memoria celor şaisprezece luni de armată pe care le-am făcut şi tot aş găsi soluţii pentru (supra)vieţuire. În meserie, nu pot zice că n-am fost un privilegiat. Totul e bine, e foarte bine între noi (ca să folosesc titlul unui spectacol la care lucrez tocmai acum la TNB)”.

Radu Afrim nu exclude miracolele vieţii, însă este de părere că imaginaţia şi o serie de “componente” care nu sunt deloc ascunse, ci la îndemână, contribuie la constituirea unor evenimente uimitoare. “Începutul e un miracol. Asta nu poate nega nimeni. Apoi, dacă vrei să mai bifezi câteva miracole în viaţă, ai nevoie de ceva imaginaţie. Şi puţin… «action». Măcar trei steluţe. Umor - patru steluţe. Suspans - patru steluţe. Dragoste, tot vreo trei, hai patru steluţe şi aşa mai departe”.

Cel mai frumos moment trăit în ultimul an… “Au fost mai multe. Țin enorm la momentele bune de la repetiţii, cele în care râd mult, în care actorii mă fac să mor de râs, şi există momentele de bucurie solară când sunt acasă la mine, în Ardeal”, exprimă, pe bună dreptate, Radu Afrim, regizorul care dăruieşte publicului, cu generozitate, proiecte excepţionale. Ce invitaţie ne adresează în această perioadă? “Mai multe: chiar azi am în deschiderea Festivalului «Atelier» cel mai recent spectacol al meu «Tihna» pe care îl consider şi unul din cele mai reuşite ale mele, tot azi, o expoziţie foto cu portrete de actori tineri. Şi, paralel, lucrez la Teatrul Odeon piesa «Family affair», poate prietenii vor putea vedea la începutul lui iulie o reprezentaţie. Tot acum lucrez şi la Teatrul Naţional Bucureşti la piesa «Între noi e totul bine» spectacol pe care nu l-aş arăta decât în toamnă, la deschiderea stagiunii. Pe cei cărora le place munca mea îi invit şi la Festivalul de Teatru de la Sibiu, unde am trei spectacole care încă nu au fost văzute în capitală. Sunt chiar fericit că pot oferi atâtea spectacole noi celor care mă plac. Şi emoţionat”, subliniază Radu Afrim.
 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră