Astăzi este ziua ta - Ioana Bogdan

24 Apr 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Ioana Bogdan

Cu un destin îngemănat, împletit, suprapus pe istoria televiziunii române, este unul dintre cei mai cunoscuți realizatori de eminsiuni din vreamea când totul era alb-negru la televizor,dar numai ca imagine, căci emisiunile în sine compensau lipsa culorilor, fiind executate cu un profesionalism greu de egalat astăzi, cu tot ajutorul dat de explozia de culoare și strălucire a televizoarelor de ultimă generație.

Cunoscută de toți marii actori prezenți de-a lungul vremii în platourile Televiziunii, de toți angajații acestei instituții (de la directori și președinte până la ultimul mașinist) și de milioanele de telespectatori pe parcursul a mai multor generații, deși se afla tot timpul în spatele camerelor de luat vederi, Ioana Bogdan deține „secretele” arhivei de aur a TVR ca nimeni altul din generația sa. De aceea, postul de director editorial la TVR Media i s-a potrivit ca o mănușă, după pensionarea din televiziunea publică.

Să nu uităm că Ioana Bogdana fost realizator al celebrelor Magazine, alături de Tudor Vornicu, al emisiunilor Punct-Contrapunct, Meridian, etc., toate fiind emisiuni de divertisment care bucurau și alungau cenușiul din viețile oamenilor de până în 89, emisiuni care se doreau a fi nu numai amuzante, ci și cultural-informative.

Așa cum spunea însăși realizatoarea, emisiunile erau un fel de post de televiziune în miniatură, în sensul că acestea cuprindeau de toate: muzică, film, circ, cuplete, taote pe gustul și pe înțelesul fiecăruia.

A fost o vreme la șefia divertismentului în TVR, a muncit pentru „Cerbul de Aur” din primii ani ai festivalului și până în ultimii de după Revoluție și a fost prezentă l aprimele organizări ale „Eurovizionului” de la noi.

Dar cele mai frumoase amintiri rămân tot Revelioanele de până în 1990. Multe dintre momentele realizate în lunga noapte dintre ani, în care ne întâlneam cu Amza Pellea, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Ștefan Bănică etc, cu trupa de balet condusă de Cornel Patrichi, cu toți îndrăgiții interpreți de muzică ușoară și populară, erau semnate de Ioana Bogdan.

În urmă cu puțini ani, tot la o zi aniversară, Ioana Bogdan spunea: „Am o vârstă la care, fără emfază, sper să fi început procesul de împăcare cu mine însămi, cu lumea din jur și cu Cel de Sus. Mulțumesc cerului, am fost un om norocos și bogat în prietenii adevărate, loiale și longevive.

Am avut doi părinți de excepție, profesori minunați, un mentor-unicat în meseria de teleast, am avut șansa să lucrez cu personalități remarcabile ale vieții publice și culturale românești, timp de aproape patru decenii...”

„Am un an în plus...mă îmbrac de sărbătoare, salut primăvara și trec rapid în revistă toate proiectele pe care le mai am de realizat. Parcă, de la an la an, numărul și importanța lor cresc și mă încearcă o oarecare teamă că nu le voi duce până la capăt aș acum mi le-am asumat, cu convingere, cu credință, cu pasiune. Nu de alta, dar simțim că vârstele netrăite se răzbună dureros”.

Mâine, domnia sa împlinește 77 de ani și nimeni nu poate spune că nu și-a săvârșit menirea de excelent profesionist, fiind un realizator de emisiuni pe care TVR-ul de astăzi e greu de crezut că le mai poate reinventa, cu toată oferta din piață. Așadar, să-i urăm celei care, deși nevăzută de telespectatori, a fost atât de vizibilă prin emisiunile realizate, multă sănătate, zile frumoase și clipe liniștite. La mulți ani, Ioana Bogdan!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră