România: Împrumut istoric într-o singură zi. Guvernul pregătește noi măsuri economice

27 Mai 2020 | scris de A.V.
România: Împrumut istoric într-o singură zi. Guvernul pregătește noi măsuri economice

Record la sumele împrumutate de Guvern într-o singură zi de pe piețele financiare internaționale. Ministerul Finanțelor a anunțat că atras 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe de capital la costuri atractive, bani cu care vrea să se achite de cheltuielile prevăzute în buget pe acest an.

Pe de altă parte, în ședința de miercuri, Executivul a simplificat modul în care IMM-urile pot beneficia de împrumuturi garantate de stat, potrivit stiri.tvr.ro.

Guvernul spune că s-a împrumutat 3, 3 miliarde de euro de pe piețele externe în condiții extrem de avantajoase, ceea ce demonstrează că România se bucură de credibilitate din partea investitorilor.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a precizat că euroobligațiunile prin care România s-a împrumutat s-au bucurat de succes, iar banii vor fi folosiți în scopuri precise.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Această emisiune de obligațiuni ne oferă nouă confortul ca în acest an putem să finanțăm toate cheltuielile care le avem în buget fără să existe probleme în perioada următoare. Ceea ce a reușit acest guvern, să finanțeze un deficit bugetar de aproape 7% din PIB fără ceară ajutorul unei instituții internaționale, fără să fim în acord cu o instituție internațională, reprezintă o premieră.

Analiștii financiari îndeamnă totuși la prudență.

Aurelian Dochia, analsit financiar: Nu văd o problemă în ceea ce priveşte fianţarea, dar asta nu înseamnă însă că avem liber la împrumut, pentru că aceste împrumuturi trebuie plătite şi în anii următori ele vor fi o povară. Dincolo de ce pot să ne ofere pieţele financiare acum, noi trebuie să fim lucizi şi să ne stabilim noi înşine limitele în cadrul cărora să ne finanţăm.

Pe de altă parte, în ședința de astăzi Guvernul a renunțat la o parte din condițiile impuse IMM-urilor pentru a putea lua credite garantate de stat. Nu mai e nevoie de ipotecă și nici de dovezi că ar fi avut activitatea afectată de pandemie.

Ludovic Orban, premierul României: Ideea este că programul nu este destinat doar companiilor a căror activitate a fost afectată direct sau indirect de epidemie, ci către toate companiile.

În ședința de mâine, Guvernul urmează să stabilească și măsurile care vor intra în vigoare de la 1 iunie. Printre acestea, prelungirea șomajului tehnic în societățile unde nu se poate relua activitatea și plata unei părți a salariului pentru cei care se întorc la lucru sau sunt nou angajați.

Alte stiri din Business

Ultima oră