Lipsa unei virgule dă câştig de cauză unor angajaţi

19 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Lipsa unei virgule dă câştig de cauză unor angajaţi

Un tribunal specializat în conflicte de muncă din Maine, SUA, s-a pronunţat într-un caz privind plata orelor suplimentare. O instanţă de apel le-a dat însă dreptate unor distribuitori de lapte, toată tevatura pornind de la o virgulă lipsă, realatează qz.com.

Şoferii distribuitori de la o companie locală de lapte, Oakhurst Dairy, s-au judecat cu angajatorii lor pentru dreptul de a fi plătiţi pentru orele suplimentare.

La 13 martie, o instanţă de apel din SUA a stabilit că reglementările din Maine privind plata orelor suplimentare sunt ambigue din punct de vedere gramatical.

Acestea prevăd că "activităţile care nu îndeplinesc condiţiile pentru plata orelor suplimentare sunt: conservarea, prelucrarea, 
congelarea, uscarea, comercializarea, depozitarea, ambalarea pentru transport sau distribuirea de produse agricole, carne și produse din pește și alimente perisabile".

Din cauza lipsei clarităţii, mai exact a unei virgule, cinci şoferi au câştigat la apel, îndeplinind condiţiile pentru plata orelor suplimentare. Dosarul lor urmează să meargă într-o instanţă inferioară.

Lipsa virgulei între "ambalarea pentru transport"şi "sau distribuirea de..." face legea ambiguă, a fost de părere judecătorul David J. Barron. Este distribuirea produselor o activitate separată sau este vorba despre o activitate unică, respectiv împachetarea produselor pentru transport sau distribuţie? Ceea ce ar însemna că angajaţii care ambalează produsele lactate sunt exceptaţi de la plata orelor suplimentare. Pe de altă parte, şoferii distribuie, dar nu ambalează alimente perisabile.

Prima instanţă a dat câştig de cauză companiei de lactate deoarece Maine are un ghid de redactare a legislaţiei în care sunt prezentate clar cazurile în care se foloseşte sau nu virgula de enumerare. În acest caz, conform ghidului, nu trebuia pusă virgulă între "ambalarea pentru transport"şi "sau distribuirea" de produse.

Sursa foto: qz.com

 

Alte stiri din Bizar

Ultima oră