Ziua mondială de combatere a malariei

25 Apr 2020 | scris de A.A.
Ziua mondială de combatere a malariei

În fiecare an, la 25 aprilie, este marcată Ziua mondială de combatere a malariei, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, cu scopul de evidenţia progresele care au fost realizate pentru prevenirea şi controlul malariei, dar şi pentru a accelera lupta împotriva acestei boli, precizează Agerpres.

Malaria este o boală infecţioasă, întâlnită cu precădere în zone tropicale şi subtropicale. Este maladia cu răspândirea cea mai largă de pe glob, milioane de oameni fiind infectaţi anual în Africa, India, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, America Centrală şi de Sud, ceea ce face ca aproape 50% din populaţia globului să fie sub riscul infestării cu această boală.

În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate duce la deces, potrivit cdt-babes.ro. Boala este determinată de un grup de protozoare-parazit numite "Plasmodium". Parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel.

Formele mai severe de malarie se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces, arată site-ul cdt-babes.ro. Un studiu publicat în septembrie 2019 şi realizat de cercetători din Danemarca, care au utilizat registrele la nivel naţional pentru a identifica 3.970 de cazuri de malarie între 1994 şi 2017, a arătat că bolnavii de malarie sunt cu aproximativ 30% mai predispuşi să sufere de insuficienţă cardiacă.

La 22 mai 2019, OMS a anunţat că în Algeria şi Argentina malaria a fost eradicată. În Algeria, unde medicul francez Charles Louis Alphonse Laveran a descoperit pentru prima dată parazitul malariei, în 1880, nu au mai fost înregistrate cazuri indigene din anul 2013. În Argentina nu au mai fost consemnate cazuri de malarie din 2010.

Primul program pilot de vaccinare împotriva malariei a debutat, în premieră, în luna aprilie 2019, în Malawi, având potenţialul de a salva zeci de mii de vieţi, conform OMS. Malawi este unul dintre cele trei state africane, alături de Ghana şi Kenya, care participă la programul pilot de vaccinare.

405.000 de decese pe plan mondial în 2018 au fost atribuite de OMS acestei boli, aproximativ 60% dintre victime fiind copii cu vârste sub cinci ani. Numărul total al îmbolnăvirilor cu malarie în anul 2018 a fost de 228 milioane, conform who.int. Între 2000 şi 2015, numărul persoanelor decedate din cauza acestei boli a scăzut cu 62%, însă ţânţarii care răspândesc maladia se tem din ce în ce mai puţin de insecticide.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră