Vânzătorul s-a ales cu o cutie de „pietre de pe stradă“. POVESTEA hoţului care a furat bijuterii de peste 5 milioane de euro dintr-un magazin din Paris

17 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
Vânzătorul s-a ales cu o cutie de „pietre de pe stradă“. POVESTEA hoţului care a furat bijuterii de peste 5 milioane de euro dintr-un magazin din Paris

Paris. Magazine de lux, viaţă scumpă...Ai noştri, ca brazii! George Ploscaru, bărbatul arestat pentru furtul unor bijuterii de 5,2 milioane de euro dintr-un magazin din Paris, şi-a recunoscut fapta.Anchetatorii spun că vânzătorul de la firma de bijuterii a primit în locul obiectelor preţioase o cutie în care se aflau "pietre de pe stradă“.

Două cutii schimbate, „o programare“ telefonică pentru a examina două diamante în stare brută şi gata planul de atac. Tribunalul Prahova a dispus, la data de 14 ianuarie, arestarea preventivă a inculpatului Ploscaru George pentru o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care acesta este acuzat că furat, dintr-un magazin de pe teritoriul Franţei, bijuterii în valoare de 5,2 milioane de euro, potrivit agerpres.ro. 

Ploscaru a recunoscut în faţa instanţei de judecată săvârşirea faptei şi a descris modul de comitere a acesteia, susţinând că ar fi urmat să se predea autorităţilor franceze. 
„Atitudinea procesuală de recunoaştere în faţa instanţei de judecată, de descriere a modului de comitere a faptei, precum şi susţinerile că avea intenţia de a se preda autorităţilor franceze nu reprezintă un argument puternic cu privire la adoptarea unei măsuri preventive neprivative de libertate. Această atitudine de aparentă cooperare ar putea fi însă valorificată într-un eventual proces de individualizare a pedepsei în cazul în care se va stabili vinovăţia inculpatului", se arată în motivarea instanţei. Conform sursei citate, în sarcina inculpatului s-a reţinut că a acţionat după o prealabilă înţelegere cu un cetăţean sârb. 

Cum a ajuns hoţul român să-l păcălească pe vânzătorul parizian

„Astfel, inculpatul, după ce s-a întâlnit cu o altă persoană ce acţiona în acelaşi scop şi de la care a primit geanta şi cutiile pentru ambalarea bijuteriilor, a pătruns în incinta biroului firmei de bijuterii după o prealabilă "programare" efectuată telefonic de unul din cetăţenii de origine sârbă, a fost recomandat şi, la rândul său, a confirmat această recomandare de gemolog cu numele de 'M.' şi, conform înţelegerii, şi-a manifestat interesul de examinare a două diamante în stare brută şi două inele placate cu diamante în vederea achiziţionării. Vânzătorul, reprezentant al mărcii elveţiene, i-a remis inculpatului P.G. (Ploscaru George- n.r.) bunurile spre examinare, au stabilit, conform declaraţiilor inculpatului, ca bunurile să fie achiziţionate, motiv pentru care acesta au fost poziţionate într-o cutie specială pentru bijuterii, după care au discutat să aştepte până se încasează prin virament contravaloarea bijuteriilor", se menţionează în textul citat. 

Potrivit sursei, în acel moment, vânzătorul a fost sunat din nou de cetăţeanul sârb sub pretextul că procedura de virament durează puţin, iar, conform înţelegerii, inculpatul a remis vânzătorului o altă cutie în care se aflau "pietre de pe stradă", părăsind ulterior magazinul cu bijuteriile puse în cutia iniţială ce a fost substituită. 

„Jaful Secolului“ din Rotterdam, subiect de film

Furtul celor şapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, opera unui grup infracţional alcătuit din şase romani, devine subiect de film şi va fi dezvoltat de regizorul Tudor Giurgiu şi fotograful Cristian Movilă, potrivit mediafax.ro. 

Proiectul de lungmetraj redă pas cu pas afacerea palpitantă care a dus la posibila dispariţie prin ardere a unor opere de artă a căror valoare depăşeşte, conform experţilor, 18 milioane de euro, devenind astfel unul dintre cele mai mediatizate furturi de lucrări de artă pe plan mondial.

Subiectul a ajuns deja în paginile principalelor ziare şi la jurnalele televiziunilor străine, cum ar fi: New York Times, The Guardian, Huffington Post, BBC, CNN, Le Figaro, Le Point, Der Spiegel. Ediţia tipărită de sâmbătă a cotidianului The New York Times are pe copertă articolul lui Andrew Higgins "A Trail of Masterpieces and a Web of Lies, Leading to Anguish", ilustrat cu fotografiile lui Cristian Movilă. Articolul descrie derularea evenimentelor principale din "jaful secolului", într-o manieră alertă, cinematografică, prezentând principalii eroi implicaţi în acest caz, precum şi satul Carcaliu (jud. Brăila), care a devenit scena principală a acţiunii, din momentul în care Olga Dogaru, mama unuia dintre suspecţi, a declarat că a ars tablourile într-o sobă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră