Pești de zeci de mii de euro duși pe apa Dunării

03 Iun 2015
Pești de zeci de mii de euro duși pe apa Dunării
Povestea sturionilor, viețuitori de 200 de milioane de ani pe Terra, ale căror icre au făcut deliciul meselor împărătești și-a recepțiilor de gală din ultimele secole de civilizație umană.

Contemporani cu dinozaurii, sturionii reprezintă o specie rară de pește, fiind căutați astăzi nu atât pentru carnea lor, cât mai ales pentru icrele negre, ce înnobilează orice petrecere cu fast. Depistați și pescuiți tocmai pentru acest lucru au ajuns să fie pe cale de dispariție. De aceea nici nu poate să fie de mirare faptul că se încearcă, la noi, o repopulare științifică a acestui segment piscicol prin doi „pioni” extrem de importanți: o stație de reproducere a puilor de sturion și o instituție menită să urmărească și să supravegheze migrația lor naturală din Marea Neagră în Dunăre și invers.

Astfel, un pion este unitatea de reproducere “Sturiofarm” din Tămădăul Mare, județul Călărași ( cea mai mare stație de acest gen din Uniunea Europeană), iar celălalt pion este Universitatea Dunărea de Jos, din Galați, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, din Tulcea. Marcarea sturionilor Ieri, reprezentanții Universității Dunărea de Jos și cei ai Institutului Delta Dunării au recepționat și verificat 5000 de pui de sturion, pe care i-au încărcat și i-au deversat în Dunăre, în zona Stelnica, pe brațul Borcea.

Despre această amplă acțiune vorbește Bichescu Cezar, directorul general al Universității Dunărea de Jos. “Sunt persoana care s-a ocupat în mare parte de achiziția puilor de sturion și în același timp membru în echipa de implementare a acestui proiect. Este un proiect european cu o valoare de aproximativ 3 milioane de euro și reprezintă evaluarea răspândirii și supraviețuirii puilor de sturion în Marea Neagră. Mare parte din ei vor fi marcați cu niște mărci minuscule care se implementează în înotătoarea peștilor.

Au trecute pe ele un cod cu indicativul țării noastre, anul când au fost reproduși și locul unde i-am lansat în Dunăre. După o lună de zile mergem la Marea Neagră, pescuim științific și vedem cu exactitate dacă acești pui de sturion s-au îndreptat către Marea Neagră, dacă au rămas în Dunăre sau dacă au luat-o în altă direcție. Acești pui nu sunt produși pentru a trăi în captivitate, ci sunt făcuți strict pentru repopulare. Între timp am încheiat parteneriate cu țări riverane Mării Negre, cu institute de cercetare din Georgia, din Turcia, din Ucraina și din Bulgaria.

Acestea practică pescuit științific și identifică puii de sturion lansați de noi în Dunăre.” Mă-ntorc la tine, iar și iar, Mare Albastră “. Trecând în a doua etapă a proiectului vom fi capabili să spunem care este perioada optimă de repopulare, vârsta optimă de repopulare și locul unde se face această repopulare. Pentru că este foarte important ca puiul obținut în captivitate să-și mențină bagajul genetic, să știe să se întoarcă mereu către Marea Neagră. Tot în această etapă vom implanta în stomac, unui număr de 150 de pui, emițătoare ultrasonice. Acestea vor comunica cu niște stații de recepție pe care le vom monta pe Dunăre și vom vedea cu exactitate cât timp fac între două stații, viteza cu care se deplasează și frecvența cu care trec prin locul respectiv. În această săptămână am recepționat calitativ și cantitativ 47.500 de pui, pe care-i deversăm în Dunăre. Când spun recepție calitativă, mă refer la starea de sănătate a puilor și dacă toți puii au fost marcați, adică i-am verificat dacă în pectorală există marcă. Marcajul este făcut de către colegii noștri de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, din Tulcea, ei fiind partenerii noștri în acest proiect și specialiștii care fac marcajul. Săptămâna viitoare, în a doua etapă a proiectului, vom trece la recepționarea a încă 47.500 de pui, marcați în cealaltă aripioară, și-i ducem și-i lansăm în Dunăre în alt punct de lansare.

” Prohibiție pentru încă 10 ani „România a interzis pescuitul sturionilor timp de 10 ani. Anul acesta, în decembrie, expiră această interdicție la pescuit. Noi, ca autoritate științifică împreună cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, va trebui să facem o propunere de amendament către Comisia Europeană. Această propunere de recomandare se va întoarce ca regulament în ceea ce privește stocurile de sturioni și va interzice pescuitul pentru încă 10 ani. Dacă nu finalizăm acest proiect, practic nu va exista date suficiente ca acest pescuit la sturioni să fie interzis. Însă, dacă vom deschide pescuitul acum, în maxim 2 ani vom distruge complet speciile respective, iar copiii noștri nu vor mai ști ce înseamnă sturionii decât din cărți sau de pe internet.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră