Sporul de stres pentru funcţionari şi demnitari, contestat la CCR

11 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Sporul de stres pentru funcţionari şi demnitari, contestat la CCR

Guvernul susţine că este vorba de acordarea unui drept salarial nou, nereglementat în prezent de nici o lege specifică. "Unul dintre amendamentele adoptate la acest proiect de lege vizează reglementarea acordării, pentru personalul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (A.N.F.P.), inclusiv demnitarii, a unui spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat salariului de bază lunar, care face parte din acesta și care constituie bază de calcul pentru sporuri și alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază. (...) Nici Legea- cadru nr. 284/2010, cu modificările și completările ulterioare și nici legea anuală de salarizare nu reglementează posibilitatea acordării sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de 50% pentru personalul A.N.F.P., constituind, așadar, un drept salarial nou", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Executivul avertizează că acordarea acestui spor de risc ar avea, după calculele sale, un impact bugetar de circa 1,89 milioane de lei în plus, față de cheltuielile de personal aprobate în bugetul instituției pentru anul 2016.

"Introducerea unei astfel de reglementări are și o componentă discriminatorie față de personalul celorlalte instituții și autorități publice și poate crea premisele unor solicitări similare din partea acestora, precum și acțiuni în instanță din partea funcționarilor publici, pentru acordarea acestui spor. În acest sens, potrivit calculelor Executivului, acordarea unui astfel de spor pentru întreg personalul încadrat în funcții publice ar genera un impact bugetar suplimentar de 3,4 miliarde de lei, anual", susţine Guvernul. 

De asemenea, Executivul consideră nejustificată necesitatea acordării unei astfel de majorări salariale pentru întreg personalul A.N.F.P., în condițiile în care nu este definită activitatea specifică ce presupune acordarea unor drepturi salariale suplimentare şi atrage atenţia că Parlamentul nu a indicat şi sursa de finanțare când a aprobat acest spor.

Tot luni, Guvernul a contestat la CCR şi Legea care prevede că Ministerul Sănătății, ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie să poată acorda personalului medical și de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară. De asemenea, legea dă dreptul şi autorităților administrației publice locale să poată acorda personalului medical și de specialitate din spitalele publice din rețeaua sanitară proprie stimulente financiare lunare, în limita a două salarii minime brute pe țară.

O altă lege contestată de Executiv la CCR prevede acordarea unui spor de 15% din salariul de bază bugetarilor cu titlu de doctor, dacă aceştia își desfășoară activitatea în domeniul pentru care a obținut titlul științific respectiv. De asemenea, actul normativ contestat  prevede o majorare de 10% a salariului pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și din cele aflate în coordonarea prim-ministrului și cele aflate sub controlul Parlamentului, în cazul în care, fie sunt structuri nou înființate, fie contractul colectiv de muncă a expirat.

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră