UPDATE. Sebastian Ghiţă, prins la Belgrad. El a fost reţinut pentru 48 de ore de procurorii sârbi

14 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. Sebastian Ghiţă, prins la Belgrad. El a fost reţinut pentru 48 de ore de procurorii sârbi Galerie foto (4)

Fostul parlamentar Sebastian Ghiţă a fost prins la Belgrad, în urma unei operaţiuni la care au colaborat mai multe state. Procuratura din Belgrad a decis reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă pentru posesie de documente falsificate, după ce a fost arestat în noaptea de joi spre vineri pe baza unui mandat emis de autorităţile de la Bucureşti, anunţă agenţia Tanjug, citată de news.ro.
Ghiţă a fost reţinut pentru comiterea unei infracţiuni pe teritoriul sârb şi pentru posesie de documente falsificate.

Sebastian Ghiţă va rămâne în arestul poliţiei sârbe în următoarele două luni, până când formalităţile de extrădare vor fi finalizate, anunţă TVR.

Avocaţii omului de afaceri au trei zile la dispoziţie pentru a depune contestaţie. ConformTVR, el este suspectat că s-ar sustrage de la urmărirea penală ldeclanşată în România împotriva sa.

Despre locaizarea sa în Serbia au existat în spaţiul public informaţii în urmă cu câteva săptămâni.El era dat în urmărire internaţională, cu mandate Europol şi Interpol.

Sebastian Ghiță este în custodia autorităților sârbe. În cursul nopții de joi spre vineri, el a fost legitimat de poliția sârbă. Era însoțit de fratele lui, care avea documente reale, în timp ce Sebastian Ghiță a prezentat documente false, a precizat la Digi24 ministrul de Interne, Carmen Dan.

Fratele său se afla, la rândul său, în atenția autorităților.

''În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în cursul acestei nopți, în Belgrad, a fost localizat și reținut inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false care prezintă însemnele unui stat din U.E. În prezent se derulează procedura legală în astfel de situații'', precizează IGPR, citat de agerpres.ro.

Surse judiciare su declarat pentru News.ro că a fost urmărit fratele lui Ghiţă, care iniţial s-a aflat la Istanbul, după care a plecat către Serbia.

CITIŢI ŞI:

Sebastian Ghiță este pe lista celor mai căutați fugari din Europa

Din primele informaţii referitoare la prezenţa sa în Serbia, s-a aflat că acesta ar fi deţinut documente false (slovene) şi ar fi fost filat insistent, pentru a se afla eventualii săi complici.

Autorităţile române negau că a fost localizat în Serbia

La 15 martie, premierul  Sorin Grindeanu a declarat că informaţia conform căreia fostul deputat Sebastian Ghiţă ar fi fost localizat în Serbia nu este corectă şi a negat că Guvernul sau Ministerul de Interne ar fi sursa acestor informaţii neoficiale. Între timp, Tribunalul Prahova a dispus emiterea unui nou mandat de arestare pe numele lui Ghiţă.

"Am întrebat, chiar înainte de a intra în ședința respectivă ( nr. de bilanţ a MAI). Se pare că informația la cald nu este cea corectă. Nu vreau să intru în amănunte, este treaba dânșilor și chiar îi îndemn să-și facă treaba și să prindă nu doar pe Sebastian Ghiță, ci pe oricine este declarat fugar și trebuie să vină să răspundă în fața legii", a declarat premierul Grindeanu, conform agerpres.ro.

Premierul a mai spus că informația conform căreia Ghiță ar fi fost localizat în Serbia nu a plecat de la Guvern sau Ministerul de Interne, . "Nu a dat Guvernul această informație, nici Ministerul de Interne, cel care gestionează această situație. Înțeleg că a venit de pe niște surse neoficiale, care până la ședința respectivă nu s-au confirmat", a adăugat șeful Guvernului.

Jurnalistul Dan Andronic a fost audiat, în 24 martie, la Inspectoratul General al Poliţiei Române, el precizând pe pagina sa de Facebook că a fost întrebat dacă s-a întâlnit cu fostul deputat Sebastian Ghiţă în Serbia.

"Nu m-am văzut cu Ghiţă în Serbia sau oriunde în altă parte (...) Dacă Ghiţă era localizat în Serbia, era demult în custodia poliţiei. Nu o funcţiona mandatul european de arestare, dar mandatul internaţional dat prin Interpol funcţionează", spunea Andronic.

Arestare preventivă în lipsă

Între timp, magistrații de la Tribunalul Prahova au dispus arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă pentru o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care acesta este cercetat de DNA Ploiești pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în 48 de ore de la comunicare.

Pe 5 ianuarie, un complet de la instanța supremă a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, după ce acesta a dispărut și nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, încălcând astfel termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din Poliție și Parchete.

Sebastian Ghiță este dat dispărut de la 20 decembrie anul trecut şi este arestat în lipsă într-un dosar de corupţie. Ghiţă a scăpat de filajul filajul polițiștilor, pe drumul dintre București și Ploiești, iar de la acea dată, singurele sale apariţii publice au fost la televiziunea România TV, post căruia i-a transmis o serie de înregistrări video.

Modificarea fizionomiei

Sebastian Ghiţă şi-a modificat fizionomia, cât s-a aflat în afara ţării. El poartă acum barbă şi s-a ras în cap, potrivit informaţiilor din dosar furnizate pnă la acest moment.

Ce urmează?

Fostului deputat român i se va face deocamdată dosar penal în Serbia pentru folosire de acte false, urmând ca ulterior să aibă loc procedura de extrădare, a spus Carmen Dan.

Deoarece România nu are un acord de extrădare cu Serbia, ţară nemembră a Uniunii Europene, aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă se va face prin negociere directă între cele două state, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

A trecut prin Bulgaria, chiar în noaptea fugii

Sebastian Ghiţă a trecut în Bulgaria, chiar în noaptea în care a fost pierdut de filajul poliţiştilor, o echipă de anchetatori deplasându-se în Serbia pentru a-l localiza, încă din februarie, au declarat, vineri, pentru News.ro, surse judiciare.

Cum comentează jurnalistul Dan Andronic ştirea zilei

Jurnalistul Dan Andronic, foarte implicat în dosarul Sebastian Ghiţă şi nu numai, care, la rândul său, a făcut dezvăluiri halucinante despre noaptea alegerilor din 2009, a postat în pagina sa de Facebook următorul comentariu referitor la ştirea zilei. Redăm integral textul postat pe Facebook.

"A FOST PRINS SAU S-A LĂSAT PRINS
L-au arestat pe Sebi Ghiță. În Serbia, așa cum ne zicea Tapalagă. 
Numai că înțeleg că până atunci Ghiță s-a plimbat prin toată Europa (Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia și Franța). Cred că l-au așteptat să ajungă la Belgrad ca să aibă o telenovelă completă și să nu-l lase pe Tapalagă să scrie despre cultură vreo șase luni...
Revenind la vremurile noastre: 
1. Nu m-am întâlnit cu Ghiță la Belgrad.
2. M-am întâlnit cu Kovesi la Oprea acasă în noaptea alegerilor din 2009.
3. Cred că-i băgată și mintea lui Coldea în ciorba asta. Acum înțeleg de ce spunea Gabi Oprea că vine marți la emisiunea lui Gâdea. Îl aștepta pe Ghiță să ajungă la Belgrad. 
Bine, măi nene, nu puteați sta și voi în Muntenegru sau Croația?
"

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră