România, în ZODIA SINUCIDERILOR. De ce se omoară românii

04 Iun 2015
 România, în ZODIA SINUCIDERILOR. De ce se omoară românii
Pe 23 mai, femeia care a stat 35 de ore pe acoperişul unui bloc din Capitală, ameninţând că se sinucide s-a aruncat în gol. Tragedia acesteia- intrase într-o depresie cruntă, după ce fiica ei murise acum doi ani de zile- a deschis „Cutia Pandorei“ în ceea ce priveşte lipsa dotărilor în caz de intervenţii din „ograda“ Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Pe de altă parte,tot din ziua tragediei, a crescut numărul tentativelor de suicid. Potrivit informaţiilor trimise de ISU pentrz mariustuca.ro, „în perioada 21.05 - 02.06 a.c., la nivel naţional, forţele de specializate de intervenţie au fost solicitate la 36 cazuri în care persoane au făcut obiectul tentativelor de suicid“, potrivit oficialilor pentru Situaţii de Urgenţă.

Totul judeţelor cu cele mai multe intervenţii ISU


Din totalul situaţiilor, 30 au reprezentat ameninţări de cădere de cădere de la înălţime, iar celelalte situaţii au constatat în autoincendiere, ingerare substanţe toxice şi căderi deliberate în cursuri de apă. „Din toate cele 36 de situaţii înregiastrate, 7 tentative au fost puse în practică. De asemenea, în toate situaţiile persoanele au fost preluate în viaţă de la locul intervenţiei fiind ulterior transportate la unităţi spitaliceşti specializate, cu excepţia persoanei din judeţul Constanţa a cărui corp a fost recuperat de către scafandrii pompieri din Canalul Dunăre-Marea Neagră“, potrivit ISU. Judeţele în care echipele de intervenţie au fost solicitate sunt următoarele: Bucureşti - Ilfov, Ialomiţa, Brăila, Arad, Harghita, Suceava, Constanţa, Caraş Severin, Vrancea, Alba, Cluj, Bihor, Bacău, Mureş, Galaţi, Teleorman, Tulcea, Gorj şi Maramureş.

Mediatizare excesivă 

În legătură cu tentativele de suicid, tot mai dese, din ultima perioadă, psihoterapeutul  Anda Păcurar a explicat pentru mariustuca.ro că meditizarea excesivă a cazului femeii care s-a aruncat de la etajul opt, de pe blocul din Calea Victoriei a dus la amploarea luată de acest fenomen. Aceasta a precizat că, astfel de situaţii dau idei celor care, la rândul lor, pe fondul unor depresii s-au gândit la posibilitatea de a-şi lua viaţa.„ Din păcate, nu face deloc bine mediatizarea. Ştiu că e foarte greu să fii jurnalist şi nu poţi să ignori ce se întâmplă. Dar nu mediatizarea excesivă. Dai stirea, dar e bine să mergi mai mult pe partea de prevenţie“, a explicat specialistul nostru.

„Aceşti oameni nu sunt tot timpul raţionali, au momente mai lucide, au momente mai puţin lucide, iar în creierul lor ajung tot timpul de informaţii, inclusiv o astfel de informaţie. Şi cumva nu mai fac diferenţa la un moment dat. Se stochează informaţia asta, despre modalitatea de suicid pe care au văzut-o şi actionează ca şi cum ar fi ideea lor. Sunt persoane care sunt cumva vulnerabile psihic pentru că să faci chiar şi o tentativă demonstrativă are un substrat psihic foarte puternic“, a explicat aceasta. Psihoterapeutul  a mai precizat că , întotdeauna cei care ajung să facă astfel de gesturi sunt mult mai dispuşi să încerce din nou. „Adică, odată ce o persoană ia în calcul asta ca soluţie, e foarte posibil să apeleze la ea. De data asta, nu e vorba de vreme pentru că, de obicei, ştim că are legatură cu scăderea zilei, mai exact cu anumite cauze neurologice date de vreme. Dar, nu, nu e nici caniculă, nu e nici intuneric, nici ger, nici vreme, nu e nimic extrem la momentul ăsta“. 

Ce ne sfătuieşte psihoterapeutul

Anda Păcurar îi sfătuieşte pe cei care au astfel de gânduri să apeleze, neapărat, la sprijin specializat.„Cei mai mulţi au impresia că pot gestiona, că pot controla, dar, de fapt, fără să-şi dea seama se autohipnotizează, în sens negativ, încep să rumege cumva ideea şi, la un moment dat acţionează ca şi cum şi-au facut toată pregătirea. Cei cu care am vorbit şi care au supravieţuit unor tentative de suicid erau detaşaţi de ei în momentul respectiv. Spuneau că îşi tăiau venele, vedeau că le curge sângele, dar nu simţeau durerea ca şi cum nu li se întâmplau lor. Cumva chiar dacă oamenii cred că sunt puternici şi, au control, de fapt, e ca şi cum mintea le poate juca festa şi trebuie să apeleze la sprijin specializat imediat ce le trece un asemenea gând prin minte“.

Cauzele sinucidelor

Dacă în rândul adolescenţilor, cele mai apăsătoare probleme care îi duc către astfel de gesturi, uneori fatale, sunt poveştile de amor, la adulţi cauzele sunt diferite.„Pot fi probleme în dragoste, la muncă, poate fi un comportament dus la extreme, o consecinţă a unei tulburări pshiatrice- cum ar fi tulburarea bipolară sau schizofrenia- e foarte greu să spui care e cauza. Iar noi, ca ţară nu avem un anume specific.La unguri e foarte mare rata de suicid, ei sunt o naţie depresivă. Japonezii folosesc sinuciderea ca metodă de salvare a onoarei persoanale sau de salvare a familiei, pentru că, dacă ei se sinucid se şterg toate datoriile“, a concluzionat psihologul.

Pernele pneumatice de la ISU, „mărul discordiei“

Cei de la ISU au explicat şi problema pernelor pneumatice, „mărul discordiei“ în cazul
tragediei din 23 mai, atunci când au apărut păreri pro şi contra despre modul de acţiune al echipajelor care au încercat să o salveze pe femeie. „Utilizarea pernelor pneumatice de salvare se realizează cu caracter de excepţie în cadrul operaţiunilor de salvare de la înălţime pentru că, se adresează, în primul rând, autosalvării personalului de intervenţie instruit în acest scop, precum şi în cazul în care se poate asigura o minimă instruire persoanei care urmează a fi salvată, aceasta efectuând saltul în condiţiile asistenţei de specialitate profesioniste şi numai de la înălţimea prevăzută în manualele de utilizare. Manevrabilitatea pernei este condiţionată de o serie de factori printre care se regăsesc caracteristicile zonei de intervenţie şi perimetrul în care se acţionează, dar şi înălţimea la care se intervine, însă în mod special de cooperarea persoanei aflate în dificultate (aceasta trebuie să respecte instrucţiunile specifice puse la dispoziţie de către specialişti)“, potrivit ISU. Mai mult, susţin sursele citate, „platformele pentru salvare de la înălţime oferă posibilitatea abordării misiunii de salvare chiar şi în situaţiile în care utilizarea pernei se realizează cu dificultate, din cauza condiţiilor necesare montării/manevrării acesteia“.

CAZURI SINUCIDERI 


1 iunie 2015
. Un bărbat din Arad a ameninţat, luni, că se aruncă de pe pod care traversează râul Mureş. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitanul George Pleşca, aceasta este a doua tentativă de sinucidere. Ajunşi la faţa locului, cei de la ISU au constatat că este vorba de acelaşi bărbat care a ameninţat că se aruncă de pe pod şi în urmă cu o săptămână, informează Agerpres. "Bărbatul în cauză care se numeşte Iosif Nagy şi are vârsta de 35 de ani. A fost internat de mai multe ori în spitale de psihiatrie, fiind cunoscut de cei care frecventează Adăpostul de Noapte din municipiul Arad", a declarat George Pleşca. Timp de o oră, autorităţile au încercat pe bărbat să coboare de pe Podul Traian, timp în care acesta a cântat, dansat şi i-a înjurat pe cei care încercau să îi salveze viaţa. După o oră, bărbatul, cunoscut pentru afecţiuni psihice, a coborât de bună voie şi a fost preluat de echipajul unei ambulanţe, fiind dus la spital pentru investigaţii.


31 mai. O adolescentă în vârstă de 17 ani din judeţul Constanţa s-a sinucis, sâmbătă, aruncându-se în Canalul Dunăre-Marea Neagră, trupul neînsufleţit al acesteia fiind scos la suprafaţă de către scafandrii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. Potrivit poliţiştilor, o femeie din Murfatlar a anunţat autorităţile, sâmbătă după-amiază, despre dispariţia fiicei sale, după ce aceasta a găsit un bilet de adio în care adolescenta arăta că îşi va pune capăt zilelor. Poliţiştii au început cercetările, descoperind pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră o pereche de încălţăminte pe care femeia a recunoscut-o ca fiind a fiicei sale. Astfel, oamenii legii au solicitat ajutorul scafandrilor de la ISU Dobrogea, care, după aproximativ trei ore de căutări, au reuşit să găsească şi să aducă la mal trupul adolescentei. Trupul neînsufleţit al fetei a fost dus la morgă pentru necropsie.
Poliţiştii continuă investigaţiile în acest caz pentru a stabili motivul pentru care adolescenta şi-a pus capăt zilelor.


31 mai.
Un incident tragic a avut loc la Iaşi. Duminică dimineaţa, în cartierul Tătăraşi,
o tânără de doar 26 de ani, studenta la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa", si-a pierdut viata dupa ce s-ar fi aruncat de la balconul apartamentului in care statea cu chirie. Primele informatii indica faptul ca tanara s-ar fi sinucis. Fata statea in chirie impreuna cu o colega. Studenta a fost preluata in stare de coma, medicii incercand sa-i salveze viata, in ciuda faptului ca suferise multiple leziuni, fiind diagnosticata cu soc hemoragic. Caderea peste gardul viu care inconura blocul nu a nu a avut pana la urma un efect suficient pentru a amortiza cazatura.


29 mai. Doi elevi din Oradea, de 15 şi 17 ani, care fugiseră de acasă de o săptămână şi locuiau într-un imobil abandonat, s-au sinucis, săptămâna trecută, aruncându-se de pe un bloc cu zece etaje, după ce ar fi băut alcool împreună cu alţi amici. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Maria Cotrău, a declarat că doi elevi din Oradea, de 15 şi 17 ani, s-au aruncat de pe o clădire cu zece etaje, iar martori din anturajul lor susţin că înainte adolescenţii consumaseră alcool. ”Cei doi erau elevi în clasa a VIII-a şi a X-a şi au fugit de acasă în urmă cu o săptămână. Locuiseră într-o clădire dezafectată din Oradea. Din primele cercetări rezultă că nu erau consumatori de substanţe halucinogene sau droguri, însă erau cunoscuţi consumatori de alcool”, a declarat Maria Cotrău. Unul dintre tineri a căzut peste un rastel de biciclete, iar celălat pe spaţiul verde. Medicii chemaţi la faţa locului au declarat că nu au putut decât să constate decesul. Procurorii nu au stabilit, deocamdată, motivele pentru care cei doi tineri s-au aruncat de pe blocul cu zece etaje, urmând să fie audiate familiile sinucigaşilor. Anchetatorii au cerut analize toxicologice, pentru a vedea dacă cei doi au consumat şi alte substanţe în afară de alcool. Procurorii nu au stabilit, deocamdată, motivele pentru care cei doi tineri s-au aruncat de pe blocul cu zece etaje, urmând să fie audiate familiile sinucigaşilor.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră