România începe să simtă criza imigranţilor

21 Aug 2017 | scris de Marina Constantinoiu
România începe să simtă criza imigranţilor

În mai puţin de 10 zile, România a devenit subiect de ştire pe harta statelor confruntate cu migraţia ilegală, în forma ei cea mai dramatică: ambarcaţiuni cu migranţi, care sosesc la mal, şi pun autorităţile în situaţie-limită.

La 13 august, un motor-yacht sub pavilion Turcia având la bord 69 de migranți clandestini, de naționalitate irakiană, a fost interceptat de o navă de patrulare a Gărzii de Coastă pe Marea Neagră, în apele teritoriale românești, la o distanță de 10 mile maritime travers de Portul Mangalia.

"Nava suspectă, sub pavilion Turcia, și-a continuat drumul și s-a stabilit că la bordul acesteia se află un număr mare de migranți, drept urmare, o navă a Gărzii de Coastă a intervenit interceptând și ulterior escortând ambarcațiunea în port, la sediul Grupului de Nave Mangalia", a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Din primele verificări ale autorităților române a reieșit faptul că nava Emek 1, sub pavilion Turcia, era condusă de doi facilitatori pentru migranți clandestini, un cetățean bulgar și un cipriot, iar la bordul ei se aflau 69 de irakieni (30 bărbați, 10 femei și 29 de minori).

Tribunalul Constanța a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi cetățeni bulgar și cipriot, care transportau  cei de 69 cetățeni irakieni.

Asta nu a împiedicat un pescador migranţi să se apropie de coastele româneşti duminică noaptea, semn că România începe şi ea să simtă criza refugiaţilor. Şi că o nouă rută a imigranţilor s-a deschis pe Marea Neagră.

Două nave ale Gărzii de Coastă au interceptat  pescadorul suspect de migrație ilegală la bordul căruia se aflau mai multe persoane.
“La bordul navei se află între 45-50 de persoane a căror naționalitate va fi stabilită la sediul Grupului de Nave Mangalia", a spus subinspectorul  Alexandru Ion, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Luni dimineaţă, o altă ştire venea să întregească un tablou: un grup de 24 de migranți sirieni și irakieni care intenționau să treacă ilegal frontiera, călăuziți de un cetățean român, au fost depistați de polițiștii de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac.

Potrivit comunicatului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Oradea, migranții au fost descoperiți în noaptea de duminică spre luni de polițiștii de frontieră în cadrul unei acțiuni pentru combaterea migrației ilegale.

Cu ocazia verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetățeni sirieni și irakieni, opt bărbați, trei femei și 13 minori, adulții având vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, iar minorii între 2 și 16 de ani, majoritatea fiind solicitanți de azil în România. 

La cercetări s-a stabilit că solicitanții de azil intenționau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o țară din Spațiul Schengen.

Deja la sfârşitul lui iunie purtătorul de cuvânt al Agenţiei Europene pentru Apărarea Graniţelor Frontex, Ewa Moncure, afirma că un fenomen necesită atenţie: cresterea numarului de migranti ilegali interceptati pe teritoriul Romaniei. 

Tot atunci s-a aflat că numărul migranţilor ilegali prinşi în timp ce încercau să treacă fraudulos vămile din Arad şi Bihor s-a triplat în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016.

Cei mai mulţi sunt irakieni, potrivit unei statistici prezentate de şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestorul de poliţie Marin Bondar.

De la glumele pe seama faptului că în România nici migranţii ilegali nu vor să vină, de la ştirea care a făcut înconjurul reţelelor de socializare, potrivit căreia nişte migranţi din Afganistan au început să plângă, când au aflat că au nimerit în România, căci visau să poată ajunge în Germania, până la realitatea actuală a fost doar un pas.

România s-a opus inclusiv cotelor de refugiaţi impuse de Bruxelles, pentru ca acum să anunţe, prin vocea ministrului de Externe, că România a avansat o ofertă de a primi 1.942 de refugiaţi din Grecia şi Italia, în condiţiile în care în ţara noastră există deja în jur de 700 de refugiaţi.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră