Raed Arafat: Dacă nu poţi să faci gărzi, atunci nu poţi să lucrezi într-un spital de urgenţă

07 Aug 2016 | scris de Cristi Semeghin
Raed Arafat: Dacă nu poţi să faci gărzi, atunci nu poţi să lucrezi într-un spital de urgenţă

"Chirurgia, chirurgia toracică, chirurgia pediatrică, medicina de urgenţă, ORL-ul, astea toate să aibă pe cineva care să asigure intervenţia de urgenţă în cazurile de urgenţă. Şi asta este continuitatea care trebuie asigurată şi care nu trebuie să se zică cine doreşte o face şi cine nu doreşte nu o face. Da, nu poţi să o faci, atunci nu poţi să lucrezi într-un spital de urgenţă şi te duci şi lucrezi într-un spital care face operaţii, cum zicem noi, elective. Şi, da, nimeni nu te obligă acolo să faci gardă", a spus Raed Arafat la emisiunea "În faţa ta" de la Digi 24, citat de News.ro.

Ministerul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că Guvernul va aloca aproximativ 100 de milioane de lei pentru plata gărzilor suplimentare efectuate de medici începând din octombrie, iar mecanismele găsite pentru alocarea sumelor nu afectează fel prognozele de deficit bugetar.

Ministerul Sănătății aminteşte că a luat un set de măsuri în favoarea medicilor precum creşterea plăţii gărzilor suplimentare prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august, termenul pentru definitivarea paşilor legislativi fiind 1 octombrie, au crescut salariile de bază ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odată cu intrarea în vigoare a OUG 20/2016, pentru care Guvernul a prevăzut un miliard de lei. De asemenea, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, avantajul fiind că astfel gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate.

De asemenea, contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi, iar aşa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25 la sută pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.

MS mai arată că medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale din 2010 şi până în prezent vor primi sporul legal de 15 la sută care, până la 1 august, nu mai fusese acordat, iar timpii de lucru şi de odihnă vor fi regândiţi.

Totodată, ministerul precizează că evaluează modalităţi de remunerare a medicilor din anii I şi II de rezidenţiat pentru gărzile pe care le fac.

Măsurile gândite de MS în vederea eficientizării cheltuielilor din sănătate vizează economii la scară naţională prin mecanismul de achiziţii publice centralizate. Acest mecanism are deja proceduri demarcate, evaluarea şi monitorizarea strictă a investiţiilor, controlul mai strict al prescripţiei de medicamente (cu precădere antibiotice, dar nu numai) şi al investigaţiilor medicale şi controlul serviciilor din spitalizările de zi.

Ministrul Vlad Voiculescu consideră că decizia de creştere a remuneraţiei pentru gărzile din sistemul sanitar este unul din cei mai importanţi paşi ai ultimilor ani în beneficiul medicilor, întrucât corectează o nedreptate veche din anul 2009 şi, în acelaşi timp, reafirmă angajamentul actualului premier de a face din sectorul sanitar prioritatea mandatului său.

În acelaşi timp, Vlad Voiculescu arată că mizează în continuare pe cooperarea responsabilă a Federaţiei Sanitas, a Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi a Federaţiei Hipocrat, dar şi pe sprijinul medicilor pentru implementarea măsurilor de eficientizare a cheltuielilor din sistem.

În ceea ce priveşte solicitarea Federaţiei Sanitas, MS arată că evaluarea modalităţilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar vor fi discutate în cadrul consultărilor cu partenerii de dialog social din procesul de elaborare a Legii salarizării unitare.

Din cauza tensiunilor legate de plata gărzilor suplimentare Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală a decis ca medicii să nu mai asigure gărzile în unitatea sanitară începând de luni, în semn de protest faţă de felul în care sunt plătite orele suplimentare şi gărzile pe timpul nopţii şi în zilele nelucrătoare, anunţul fiind făcut de doctorul Florin Chirculescu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică al spitalului. De asemenea, Colegiul Medicilor a atras atenţia că activitatea spitalelor ar risca să fie blocată, ca urmare a nerezolvării problemei gărzilor

Arafat a răspuns astfel unor organizaţii profesionale ale medicilor care au susţinut eliminarea gărzilor obligatorii.

Vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea sanitară”, medicul Florin Chirculescu a declarat sâmbătă pentru News.ro că oferta Guvernului privind plata gărzilor suplimentare trebuie judecată pentru a vedea cum se traduce în lei, adică în tariful orar. Chirculescu a mai anunţat că liniile de gardă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti vor fi asigurate şi pentru ziua de luni.

Doctorul Florin Chirculescu apreciază ca pe un „lucru pozitiv” faptul că a venit o ofertă din partea Guvernului, însă a precizat că nu poate spune dacă această ofertă va fi sau nu acceptată de colegii săi.

„În momentul acesta, comunicatul Ministerului Sănătăţii trebuie să îl judecăm şi să vedem cum se traduce oferta în lei, adică în tariful orar pe gărzi suplimentare. Deci să vedem care e câştigul, să îl anunţăm colegilor noştri, pentru ca ei sa îşi exprime poziţia. Asta presupune puţin timp, dar noi sperăm ca luni să dăm un comunicat pe tema aceasta”, a spus dr. Florin Chirculescu.

Acesta a apreciat ca fiind „un lucru pozitiv” faptul că s-a primit această ofertă, având în vedere că săptămâna aceasta nu a fost cea mai bună comunicare cu Guvernul.

„Rămân la părerea mea că negocierile şi discuţiile trebuie să aibă loc faţă în faţă şi din 28 iulie noi nu i-am mai văzut pe miniştri. E o ofertă pe care să o luăm în considerare, să o analizăm cu maximum de atenţie şi să o expunem colegilor, să vedem ei ce doresc”, a spus vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea sanitară”.

Acesta a vorbit şi despre Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde medicii au ameninţat că nu vor mai asigura gărzile începând de luni, precizând că liniile de gardă sunt acoperite şi pentru această zi.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat pentru News.ro că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici reprezintă doar o victorie de etapă, iar negocierile cu Ministerul Sănătăţii şi cu cel al Muncii vor continua pentru găsirea de soluţii şi pentru personalul tehnic administrativ din sănătate, dar şi pentru funcţionarii din direcţiile de sănătate publică.

Marius Sepi a precizat că decizia Guvernului este un prim efect al negocierilor începute de Federaţia Sanitas.

„Mă bucur că sintagma „Sănătatea devine prioritate naţională”, care a apărut la întâlnirea cu premierul, nu a rămas ca pe timpuri doar un mesaj politic şi că premierul a înţeles argumentele pe care i le-am dat. Am fost adepţii unor negocieri responsabile, nu să pornim anumite categorii sociale împotriva altora. Este o victorie de etapă. Aşa cum a declarat şi ministrul Vlad Voiculescu, vom continua negocierile pentru că un ochi râde şi altul plânge. Vom continua să găsim soluţii pentru ca personalul tehnic administrativ şi funcţionarii publici din direcţiile de sănătate publică să intre cu aceleaşi drepturi din Ordonanţa 20/2016”, a spus prim-vicepreşedintele Sanitas.

Acesta a mai precizat că prin Legea de salarizare, Federaţia Sanitas solicită echilibrarea veniturilor între colegii din spitalele neclinice în raport cu cele clinice, dar şi aducerea salariilor asistenţilor sociali la nivelul celor din sănătate.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră