Psihologul Lavinia Betea: Ce facem cu nebunul satului? Cum ne comportăm, noi, românii?

27 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Psihologul Lavinia Betea: Ce facem cu nebunul satului? Cum ne comportăm, noi, românii?

Reprezentarea socială a „nebunului satului” a fost amprentată de credințele religioase, curentele ideologice dominante, politicile de stat afirmă psihologul Lavinia Betea, în avanpremiera conferinţei pe care o va susţine duminică, 7 mai 2017, de la ora 11.00, la Sala Mică a TNB din Bucureşti.  

"De-a lungul timpului, reprezentările și tratamentele aplicate omului cu tulburări mentale au fost diferite. În cadrele „duratelor lungi” ale istoriei, comunitățile tradiționale românești i-au conferit deseori aura „săracului cu duhul” care va stăpâni, în viața veșnică, Raiul. I s-a atribuit alteori darul prorociei, ,,sfântul de la Maglavit” (1935-1938) fiind un exemplu în sensul acesta. În alte reprezentări, omul care trăia și vorbea altfel decât ceilalți întruchipa dualitatea om-diavol sau om-animal", mai spune psihologul, conform tnb.ro.

Lavinia Betea mai arată că, deşi patologia și tratamentul instituționalizat al tulburărilor mentale au debutat în România la începutul secolului XX, în ansamblu, numărul celor care suferă de diverse tulburări mentale este în continuă creștere.

"O diagnoză a „spiritului epocii noastre” induce factori favorizanți precum ideologia consumerismului, excesul consumului mediatic, stresul schimbării, mitologia life coaching-ului ș.a.m.d. Cum ne comportăm noi, românii, în fața acestor amenințări? Cât de mare este distanța dintre potențialul și politicile sociale din țările bogate ale Uniunii Europene și cele ex-comuniste? Este media românească un blestem sau o binefacere în reprezentarea „nebunului satului”? Acestea sunt doar câteva dintre aserțiunile și întrebările care articulează reflecția asupra reprezentărilor „nebuniei” și politicilor de sănătate mentală", mai spune psihologul.

Lavinia Betea este absolventă a Facultăţii de Istorie-Filozofie, secţia Filozofie-Istorie şi doctor în psihologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Actualmente este profesor de psihologie socială şi politică la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

Este autor și co-autor a peste 20 de volume publicate de prestigioase edituri din țară și străinătate pe teme de psihologie politică și istorie a comunismului. În scopul documentării asupra culiselor puterii a realizat cărți de interviu cu foști lideri comuniști și cu victime ale ,,luptei de clasă”. A efectuat, totodată, laborioase cercetări de arhivă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră