Preţul RCA nu a fost îngheţat. Transportatorii ameninţă cu noi proteste

20 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Preţul RCA nu a fost îngheţat. Transportatorii ameninţă cu noi proteste

"Totodata nici Ordonanta de Urgenta publicata ieri in Monitorul Oficial nu corespunde proiectului initial de OUG publicat de Ministerul de Finante, varianta publicata in Monitorul Oficial nefiind functionala intrucat exact la articolul care mentiona termenul de 6 luni in care ar functiona tariful de referinta, stabileste ca acesta sa fie cu caracter orientativ si nicidecum obligatoriu a fi alocat ca plafon maximal. La aliniatul 2 al aceluiasi articol 18 este in mod eronat mentionat art. 34, alin. 3, in loc de art. 36 alin. 3.

(...)Totodata, privitor la Ordonanta de Urgenta, FORT, UNTRR, APTE2002 si APULUM considera ca publicarea acesteia a fost amanata special pentru a depasi momentul protestelor transportatorilor si solicita public explicatii Guvernului legate atat de eroarea din actul normativ publicat, cat si de modul in care va fi aplicata plafonarea tarifelor si nivelul acestora", se arată într-un comunicat al patronatelor din transporturi - FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM.

Totodată, transportatorii acuză reprezentanţii ASF, prezenţi ieri la Senat, că au modificat brutal proiectul de lege privind RCA. Ei susţin că textul care prevedea introducerea tarifului de referinţă ca principiu de baza în construcţia tarifului de primă RCA a dispărut faţă de forma iniţială negociată cu transportatorii.

O altă modificare semnalată de transportatori este legată de dispariţia plafonului de 25% raportat cheltuielilor administrative şi de vânzare a poliţelor ce fusese acceptat iniţial în forma negociată cu Comisia de Buget-Finanţe a Senatului.

"In numai doua saptamani, dupa proteste si audieri, o parte dintre senatori isi bat joc de piata de transport, modificand total netransparent ceea ce anterior fusese agreat si asumat", acuză transportatorii.

Contactat marţi de HotNews.ro, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a spus că în cursul zilei de mâine va face cerere de protest, pentru a fi pregătiţi pentru orice eventualitate în care nu se respectă ce s-a convenit la negocieri.

"Acum am plecat de la Comisia Transporturi din Parlament. Am obtinut o amanare de o saptamana timp in care ne vom pune la masa pentru a pune in proiectul de lege RCA ceea ce nu s-a trecut in Ordonanta de Urgenta. Si legea sa fie votata saptamana viitoare. In nici un caz proiectul de lege nu se va discuta in Plen astazi. Cel putin asa ni s-a promis.(...) Maine voi face cerere de protest. Vreau sa fim pregatiti, pentru ca nu stiu cum se va termina votul final de la Camera Deputatilor. Probabil UNSAR, asiguratorii, multunationalele vor vrea sa-si vare coada si noi trebuie sa fim pregatiti pentru orice. Maine facem cerere de protest ca sa fim pregatiti pentru orice eventualitate. Le-am zis azi parlamentarilor din Comisia de Transporturi ca nu cred ca ar vrea sa aduca COTAR 20.000 de vehicule in fata Camerei Deputatilor. Asta a fost ultimul meu cuvant", a spus Ştefănescu.

Ordonanţa de urgenţă privind RCA nu prevede că preţurile vor fi plafonate sau îngheţate pentru 6 luni, aşa cum a anuntat Guvernul. Actul normativ prevede că ASF va stabili în 30 de zile tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule, după care, pentru o perioadă de 6 luni, ASF va calcula un tarif de referinţă, cu caracter orientativ, trimestrial. 

Bogdan Chiritoiu, preşedintele, Consiliului Concurenţei, a explicat pentru hotnews.ro că în 30 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, ASF trebuie să calculeze tariful maximal pentru fiecare categorie. Acest tarif reprezintă nivelul la care va fi plafonat preţul RCA şi care va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern, cu avizul  Consiliului Concurenţei. Conform Legii Concurenţei, îngheţarea preţurilor se face pentru 6 luni."

El a mai spus că noţiunea de plafonare nu apare în textul actului normativ pentru că preţurile pot fi plafonate doar în baza Legii Concurenţei. Din acest motiv ordonanţa de urgenţă face referire la articolul 4 din Legea Concurenţei. 

Şi oficialii Ministerului de Finanţe au precizat că tarifele de prima (maxime) pe care trebuie să le stabilească ASF în termen de 30 de zile vor fi adoptate conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei 21/1996, unde se precizează că "asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotarare (n.a Hotărâre de Guvern) pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri".

De asemenea, ASF a precizat că eroarea semnalată de transportatori va fi corectată în Monitorul Oficial. Articolul 18 alin. 2 din ordonanţa de urgenţă face referire la articolul 34 alin. 3, în loc de articolul 36, alin. 3, care prevede că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societățile de asigurare RCA. "Acestea vor fi adoptate conform art. 4, alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată".

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră