Premieră în justiția din România. Victor Ponta, urmărit penal: Sunt SUSPECT în dosarul lui Şova! Citește comunicatul procurorilor DNA

05 Iun 2015
Premieră în justiția din România. Victor Ponta, urmărit penal: Sunt SUSPECT în dosarul lui Şova! Citește comunicatul procurorilor DNA
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, în dosarul Turceni-Rovinari.  

În același dosar DNA a dispus "continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru al României".
 
De precizat este faptul că, pentru acuzația de conflict de interese, premierul Victor Ponta nu poate fi urmărit penal fără un aviz din partea Camerei Deputaților. 
 
CITEȘTE COMUNICATUL DNA
 
"Sunt suspect în cazul Şova pentru activitatea de avocat în 2007-2008 şi conflict de interese că l-am propus pe Şova ministru", a spus Ponta la ieșirea din sediul DNA.

De asemenea, premierul a precizat că nu a dat declaraţii astăzi, urmând să fie chemat ulterior pentru acest lucru.
.......................................................................

Premierul Victor Ponta a ajuns, în urmă cu puțin timp, la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Ponta, care a venit însoți de un avocat, a declarat că a fost de chemat de procuorul care instrumentează dosarul Turceni-Rovinari, în care este cercetat Dan Șova. 

"Domnul procuror Cheșeru m-a chemat la ora 11,00. La final vă spunem de ce și cum", le-a declarat Ponta jurnaliștilor înainte să intre în sediul DNA. 

Premierul nu a precizat în ce calitate a fost chemat la audieri.

Legătura lui Ponta cu Rovinari-Turceni

Dan Șova a declarat recent că Victor Ponta a colaborat, în perioada 2007-2008, cu casa de avocatură "Șova și Asociații" în perioada în care aceasta reprezenta interesele companiei energetice Turceni-Rovinari. Șova precizat însă că premierul nu a avut nicio legătură cu contractele dintre cabinetul său de avocatură şi conducerea complexului Rovinari-Turceni. 
 
„A fost o colaborare pe două dosare penale. Atunci Ponta era dintre cei mai buni avocaţi de drept penal. Sumele câştigate de Ponta au fost modice. Dacă vrea cineva să facă comparaţie între veniturile luate de Ponta de la "Sova şi Asociaţii" şi veniturile lui "Șova şi Asociaţii" de la Turceni. Veniturile lui Ponta de la "Șova şi Asociaţii" reprezintă 0,32% din veniturile pe care le-a luat "Șova şi Asociaţii" de la Turceni”, a spus Dan Șova. 

Dan Şova este urmărit penal pentru complicitate la abuz

În august 2014, Dan Șova a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârșirea, în calitate de reprezentant legal al SCA 'Șova și Asociații', a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu semnarea unor contracte de asistență juridică cu două complexuri energetice, Turceni și Rovinari.
 
"În legătură cu faptele reținute în sarcina suspectului Dan Șova, în perioada ianuarie — 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CE Turceni și ICM — SC pentru Închiderea — Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Dumitru Cristea, la data faptelor director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (CET), să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA 'Șova și Asociații'; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată, semnându-l din partea SCA 'Șova și Asociații', obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes)", se arăta în comunicatul DNA de la acea dată.
 
DNA menționa că, în perioada 2 octombrie — 1 noiembrie 2007, cu știință, în contextul litigiului dintre CE Turceni și Electrica, Dan Șova a insistat pe lângă Dumitru Cristea să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adițional și a conceput termenii și condițiile acestuia, obținând folos necuvenit pentru societate de peste 1,1 milioane lei, inclusiv onorariul de succes.
 
Anchetatorii au mai constatat că, în perioada ianuarie — 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre CE Rovinari și ICM — SC pentru Închiderea — Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CE Rovinari să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia de a încheia nelegal contractul cu firma sa de avocatură.
 
"Dan Șova a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA 'Șova și Asociații', contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de peste un milion lei (inclusiv onorariul de succes)", mai spune DNA.
 
Ulterior, pe 13 martie, DNA a cerut Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova, însă cererea DNA a fost respinsă pe 25 martie. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră