DNA cere eliberarea condiţionată doar după achitarea prejudiciului. Mulţi condamnaţi sunt vizaţi de această modificare

12 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
DNA cere eliberarea condiţionată doar după achitarea prejudiciului. Mulţi condamnaţi sunt vizaţi de această modificare

Reamintim că DNA a început urmărirea penală în rem în acest caz, după ce ANAF nu a recuperat  în totalitate prejudiciul din dosarul lui Dan Voiculescu, în urma hotărârii judecătorești dată în anul 2014.Prejudiciul se ridică la 60 de milioane de euro, în dosarul ICA în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani.

„Unele instanțe, analizând legea aplicabilă și având în vedere succesiunea mai multor legi penale (...) ce instituie obligația de aplicare a legii penale mai favorabile, precum și decizia Curții Constituționale nr. 265/2014 și având în vedere că instituția liberării condiționate constituie o modalitate de executare a unei părți din pedeapsa închisorii, au considerat că analiza cererii de liberare condiționată trebuie să aibă în vedere legea penală mai favorabilă, indiferent că legea penală mai favorabilă a fost avută în vedere și la condamnare și indiferent de legea avută în vedere la momentul începerii executării pedepsei. Alte instanțe (...) au considerat că pedeapsa pronunțată și aplicată trebuie să aibă în vedere dispozițiile codului penal sub imperiul cărora s-a aplicat pedeapsa", potrivit  DNA, citat de agerpres.ro.

Conform aceleiași surse, argumentele existente în cuprinsul unor hotărâri judecătorești pleacă de la premisa că obiectivul principal al procedurii în care se realizează analiza cererii de liberare condiționată este ca un condamnat să beneficieze la liberarea condiționată de cele mai favorabile condiții, indiferent de legea avută în vedere la momentul începerii executării pedepsei, formulării cererii de liberare condiționată sau al condamnării definitive.

"Exprimându-ne opinia, considerăm că legea penală avută în vedere la momentul cererii de liberare condiționată ar trebui să se refere la dispozițiile în vigoare în raport cu data formulării cererii. În succesiunea legilor penale constatăm că de la data săvârșirii infracțiunii, când ia naștere raportul juridic penal de conflict și până la încetarea sau stingerea acestui raport, prin executarea sau considerarea ca executată a pedepsei aplicate, pot interveni una sau mai multe legi penale, iar legea aplicabilă este legea penală mai favorabilă", se precizează în document.

Dan Voiculescu, condamnat în august 2014 

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiş, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.  Judecătorii au dispus confiscarea mai multor proprietăţi, terenuri şi imobile aparţinând lui Dan Voiculescu, 'care vor trece în patrimoniul statului libere de orice sarcini'.

Este vorba, printre altele, de imobilul teren intravilan în suprafaţă de 29.220,03 metri pătraţi situat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei nr.1D şi construcţiile aferente, precum şi de alte două terenuri şi construcţiile aferente acestora, în suprafaţă de 4.457 de mp şi, respectiv, 3.000 de mp, ambele situate în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei, nr. 1B.

Judecătorii au mai decis confiscarea imobilului situat în şoseaua Bucureşti - Ploieşti, nr. 25 - 27, sector 1, compus din teren în suprafaţă de 4.184,41 mp şi construcţie de 3.140 mp edificată pe o suprafaţă construită la sol de 1.986,25 mp, care vor trece în patrimoniul statului.  Totodată, instanţa a confiscat de la Camelia şi Corina Voiculescu aproximativ 3 milioane de lei reprezentând contravaloarea a aproape 10 milioane de acţiuni deţinute la SC Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA (fostă SC ICA SA), donate de Dan Voiculescu

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră