Popririle pentru alte datorii decât cele față de stat nu sunt suspendate în această perioadă

30 Mar 2020 | scris de A.V.
Popririle pentru alte datorii decât cele față de stat nu sunt suspendate în această perioadă

Se mai fac sau nu popriri pe conturi în această perioadă? Popririle salariale sunt suspendate? Mai multe astfel de întrebări au fost ridicate în ultima perioadă, în contextul stării de urgență, cu privire la derularea măsurilor de executare silită. Doar anumite executări silite au fost suspendate însă, scrie avocatnet.ro.

"În  contextul  pandemiei  cu  COVID-19,  conducerea  Uniunii  Naționale  a  Executorilor  Judecătorești, prin Decizia Biroului Executiv al Consiliului Uniunii a decis suspendarea evacuărilor silite pe durata instituirii stării de urgență în România.

Pe   lângă   suspendarea   evacuărilor,   conducerea   Uniunii   Naționale   a   Executorilor   Judecătorești a decis ca executorii judecătorești să suspende toate procedurile de executare silită directă, precum și luarea altor măsuri cu privire la prevenirea răspândirii cu noul coronavirus, atât în rândul cetățenilor, cât și al executorilor și al angajaților birourilor acestora.

Conform art. 42 alin. (5) din Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, activitatea de executare silită continuă numai în cazurile în care este posibilă respectarea  regulilor  de  disciplină  sanitară  stabilite  prin  hotărârile  Comitetului  Național  privind  Situațiile  Speciale  de  Urgență,  în  scopul  ocrotirii  drepturilor  la  viață și  la  integritate  fizică  ale  participanților la executarea silită
", a transmis Uniunea recent.

Evacuările și alte tipuri de executări silite directe sunt suspendate pe perioada stării de urgență. Dar poprirea nu e modalitate de executare silită directă, așadar, popririle se pot derula în această perioadă.

Executarea silită directă înseamnă predarea silită a bunurilor mobil, a bunurilor imobile (evacuarea), executarea silită a obligațiilor de a face sau a obligațiilor de a nu face (desființarea unei construcții, predarea unor documente, și executarea hotărârilor judecătoreşti referitoare la minori (încredințarea minorului, de pildă).

În ceea ce privește popririle și alte executări silite fiscale, Executivul a decis deja, din 21 martie, să le stopeze. Aproape toate propririle pentru datorii la stat se suspendă în perioada stării de urgență, cu excepția datoriilor ce vizează recuperarea unor sume în materie penală, potrivit OUG nr. 29/2020. Nici nu vor mai fi demarate alte popriri, iar băncile, angajatorii sau alți terți care facilitau poprirea aplică această măsură fără să mai fie necesare alte formalități din partea organelor fiscale.

De asemenea, în această perioadă, încă se mai judecă în instanțe chestiuni cu privire la executările silite - lista completă a cauzelor, aici.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră