Peste 5000 de oi din România moarte de foame şi de sete

11 Iun 2015
Peste 5000 de oi din România moarte de foame şi de sete
Tragedie pentru 13.000 oi ce trebuiau să ajungă din România în Iordania. După ce i-a fost interzis accesul în portul Aqaba din Iordania și apoi în toate celelalte porturi de pe ruta care leagă Marea Roșie cu Golful Aden, nava care transportă animalele a abordat în această dimineață în portul Berbera din Somalia unde așteaptă să intre.

Potrivit Ministerului Agriculturii din Iordania, 5.200 de oi erau moarte când vasul a ajuns în port, așa că nava a fost refuzată complet și a părăsit portul Aqaba având la bord atât cadavrele respective cât și 7800 animale vii. Oficialii iordanieni au spus că animalele au murit de foame și de sete în cele 8 zile în care au stat fără apă și hrană, se arată într-un comunicat al Vier Pfoten Romania.

"Situația acestei nave este foarte îngrijorătoare atât din punct de vedere al protecției animalelor, cât și din punct de vedere al siguranței alimentare. Ținem vasul sub observație, cel mai probabil nu se va întoarce în Europa, ci va încerca să scape de cadavre în țările africane sau arabe. Acum, după ce i-a fost interzis accesul peste tot, se apropie de Somalia. Ce se întâmplă pe acel vas? Mai sunt încă animale în viață acolo? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care se ridică", a declarat Gabriel Păun, Internațional Campaigner la Vier Pfoten.

Investigatorii Vier Pfoten  au descoperit probleme privind bunăstarea animalelor, înainte ca vasul să părăsească Uniunea Europeană. Înainte de a porni spre Iordania, nava a lăsat în portul Midia, în camioane ale companiei exportatoare, Holder Trade, mai multe oi care erau destinate exportului.

Există fotografii care arată că în camioane erau oi deja bolnave sau moarte și cele mai multe nu aveau crotaliu în ureche care să ateste identitatea și originea animalelor. Ulterior, anchetatorii au descoperit că nava care transportă animalele este înregistrată ca o navă de marfă și nu pentru animale.

"O călătorie peste mări, cu o barcă neadecvată, fără apă și hrană pentru animale și fără echipaj pregătit în acest sens este o dovadă indiscutabilă că transporturile pe distanțe lungi sunt scăpate de sub control și trebuie interzise. Acest caz ridică tot mai multe semne de întrebare și necesită intervenția imediată a autorităților internaționale, precum Comisia Europeană și OIE", a mai spus Gabriel Păun.

Vier Pfoten solicită Uniunii Europene să investigheze acest caz și să adopte cele mai dure sancțiuni care se impun împotriva proprietarului inițial al oilor, autorităților competente din România și companiei transportatoare.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră