Parlamentul european respinge definiția perturbatorilor endocrini propusă de Comisia europeană

04 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Parlamentul european respinge definiția perturbatorilor endocrini propusă de Comisia europeană

Miercuri, eurodeputații și-au exercitat dreptul de a respinge definiția perturbatorilor endocrini, apreciată ca fiind prea permisivă și prea puțin protectoare.

Eurodeputații cer Comisiei europene o revizuire a textului într-o rezoluție, cu 389 de voturi contra 235 de voturi  și 70 de abțineri. Votul a fost strâns: majoritatea de 376 de voturi respingând definiția.

Potrivit Parlamentului european, Comisia europeană și-a depășit competențele, prin ignorarea criteriilor științifice în definirea perturbatorilor endocrine. Aceste substanțe chimice, omniprezente în mediu (produse fitosanitare, cosmetice, materiale sintetice...) sunt susceptibile că provoacă dezechilibrul sistemul hormonal.

În 2015, Comisia europeană a fost condamnată de Curtea de justiție a Uniunii Europene la sesizarea Suediei pentru că nu a publicat criteriile care definesc aceste substanțe așa cum prevedea un regulament din 2012 privitor la punerea pe piață a produselor biocide.

În acestă vară, statele membre au adoptat definiția propusă, în cadrul unui Consiliu european întrunit în data de 4 iulie.

Eurodeputații contestă faptul că Bruxelles-ul exclude din definiția perturbatorilor numai pe cei prezumați și pe cei dovediți că acționează asupra organisemlor nevertebrate. 
Comisia europeană trebuie să propună o nouă definiție, care va trebui validată de statele membre și supusă din nou Parlamentului. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră