Parizer românesc, premiat pentru lipsa unui aditiv cancerigen

26 Mar 2018
Parizer românesc, premiat pentru lipsa unui aditiv cancerigen Galerie foto (3)

Patru profesori gălăţeni au luat medalia de aur şi un premiu special al juriului Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj-Napoca pentru că au reuşit să elimine din parizer un aditiv periculos pentru sănătate, după 40 de ani de cercetare.

Parizerul produs de ei nu mai are în compoziţa sa azotitul de sodiu, un aditiv cancerigen utilizat în industria cărnii pentru fixarea culorii. Produsul lor este un parizer din carne de porc cu şrot de cătină, fără adaos de nitrit.

El a fost premiat cu Medalia de Aur a Salonului, dar a primit şi Medalie şi diplomă din partea Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova şi Diploma de Excelenţă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banatul “Regele Mihai I al României” din Timişoara, scrie viata-libera.ro.

”Am eliminat unul dintre cei mai înjuraţi aditivi, azotitul de sodiu. Acel azotit dovedit a fi cancerigen, am reuşit să-l eliminăm din clasa de produse de carne. Poate produsul va avea rezultate în producţie. De 40 de ani, la facultate încercăm să obţinem acest rezultat, în timp am reuşit să diminuăm cantitatea de azotit rezidual în produsele de carne. Acest brevet de invenţie reprezintă o soluţie aplicabilă în industria românească”, a spus prof. univ. dr. Petru Alexe, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, unul dintre cei care a contribuit la proiect. 

Produsul bio fără coloranţi şi conservanţi are valabilitatea de cel mult 28 de zile.

Echipa triplu medaliată (conf. dr. ing. Liliana Mihalcea, şef lucrări dr. ing. Maricica Stoica, şef de lucrări dr. ing. Cristian Dima, prof. univ. dr. Petru Alexe) spune că, pentru realizarea acestui parizer, mult mai sănătos, un producător nu are costuri semnificative şi nici nu trebuie să modifice linia tehnologică, iar preparatul nu prezintă un gust modificat, acest lucru fiind confirmat şi de studenţii care au ajutat la degustare. 

Şrotul de cătină, bogat în fibre, proteine, antioxidanţi, nu era folosit până acum în alte preparate alimentare.

La salon au fost prezentate idei și inovații ale cercetătorilor din România, Republica Moldova, Iran, Polonia, Malaezia, Taiwan, Indonezia, Coreea, SUA și Canada.

Universitatea Dunărea de Jos din Galați a fost reprezentată de echipe de cercetători de Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor și de la Facultatea de Inginerie.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră