Papa Francisc întinde o mână persoanelor divorţate şi recăsătorite şi e de acord cu educaţia sexuală

08 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Papa Francisc  întinde o mână persoanelor divorţate şi recăsătorite şi e de acord cu educaţia  sexuală

Papa Francisc se referă la persoanele divorţate şi recăsătorite, invitând la integrarea acestora în Biserică şi eliminând condamnările definitive, în acest document.

Cupluriloe heterosexuale în uniune liberă sau căsătorite numai civil pot fi, de asemenea, semne ale iubirii şi ţinut seama de ele atunci când ating o stabilitate consistentă într-o legătură publică sau când uniunea lor este caracterizată printr-o afecţiune profundă, spune Papa Francisc.

În textul Amoris Laetiţia Bucuria iubirii, Papa Francisc menține în schimb un statu-quo în privința homosexualilor, aproape absenți din acest document.

În aceste "îndemnuri apostolice", care trag concluziile sinoadelor din 2014 și 2015, suveranul pontif răspunde parțial așteptărilor persoanelor divorțate recăsătorite, recomandând integrarea lor de către Biserică și excluzând condamnările definitive.

Aflat în centrul revendicărilor catolicilor divorțați recăsătoriți civil, accesul la comuniune, punct forte al slujbei catolice, nu a fost totuși menționat direct în textul de circa 260 de pagini consacrat familiei și căsătoriei, intitulat "Amoris Laetitia" (Bucuria iubirii).

Homosexualitate

Numai două paragrafe se referă la homosexualitate, evocând în principal necesitatea de a fi alături de familiile în care "unul din membri are înclinații homosexuale". "Fiecare persoană, independent de înclinațiile sale sexuale, trebuie să fie respectată în demnitatea sa și primită cu respect", a mai scris suveranul pontif, adăugând: "Nu există nicio bază pentru a asimila sau stabili analogii, chiar și îndepărtate, între uniunile homosexuale și planul lui Dumnezeu în privința căsătoriei și a familiei".

Da, educaţiei sexuale

Deosebită este secţiunea dedicată educaţiei sexuale, intitulată foarte expresiv: „Da educaţiei sexuale”.

Papa susţine necesitatea acesteia şi se întreabă „dacă instituţiile noastre de educaţie şi-au însuşit această provocare (...) într-o epocă în care se tinde spre banalizarea şi slăbirea sexualităţii”. Această educaţie trebuie realizată „în cadrul unei educaţii la iubire, la dăruire de sine reciprocă” (AL 280). Se atrage atenţia asupra expresiei „sex sigur”, deoarece transmite „o atitudine negativă faţă de finalitatea naturală a sexualităţii de procreare, ca şi cum un eventual copil ar fi un duşman, de care trebuie să se protejeze. În acest fel se promovează agresivitatea narcisistă în locul primirii".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră