Noile tarife RCA în funcţie de vârsta şoferului şi capacitatea cilindrică a motorului

17 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Noile tarife RCA în funcţie de vârsta şoferului şi capacitatea cilindrică a motorului

Prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu, a prezentat miercuri exemple cu noua formulă de calcul a RCA, reluată şi în legea aprobată marţi de Parlament. Noile tarife vor fi valabile de vineri.

Astfel, tariful de referință pentru o poliță RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 și 40 de ani, ce dețin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 și 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei, relatează agerpres.ro.

Pentru persoanele de sau sub 30 de ani, cu autoturisme cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1200 cmc, tariful de referinţă este de 475 de lei, iar pentru cele cu vârste între 31 şi 40 de ani, de 293 de lei.

Pentru persoanele juridice cu autoturisme de 1.401-1.600 cm, tariful de referință este 957 de lei, față de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%).

Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referință este 7.314 lei, mai mic cu 3% față de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deținute atât de persoane fizice, cât și juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referință are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puțin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).

Exista însă şi categorii de asiguraşi care se pot aştepta la creşteri de preţuri. Este vorba de categoria asiguraţilor cu risc ridicat, o categorie definită şi în noua lege RCA, conform hotnews.ro

Clientul cu risc ridicat este acela care primeşte o ofertă de asigurare la un nivel de N ori peste tariful de referinţă. Acest factor 'N' urmează să fie determinat de ASF, iar cu acest tarif ridicat clientul va merge la Biroul auto român care va repartiza clientul la un tarif mai scăzut decat cel ofertat.

Conform oficialului ASF, în momentul în care un client primeşte trei oferte peste tariful de referinţă va şti că este client cu risc ridicat. 

"Mâine este ultima zi în care mai avem tarife plafonate. Din discuțiile pe care noi le-am avut cu Guvernul și cu reprezentanții Parlamentului știu că nu se vor mai prelungi. Tarifele de referință vor intra în vigoare a doua zi după ce plafonarea a expirat", a spus Constantinescu.

Camera Deputaților a adoptat marți, cu 226 de voturi ''pentru'', 25 ''împotrivă'' și 4 abțineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră