Ministrul Muncii: se va introduce șomajul tehnic și la bugetari

09 Apr 2020 | scris de A.A.
Ministrul Muncii: se va introduce șomajul tehnic și la bugetari

Ministerul Muncii a pregătit un proiect de act normativ privind șomajul tehnic la stat, a anunțat ministrul Violeta Alexandru. Potrivit acesteia, "acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență". Practic, nu doar instituțiile publice care sunt alimentate cu bani de la buget, ci și entitățile care au propriile venituri și cele care funcțioează ca societăți comerciale vor fi afectate de șomajul tehnic.

“Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție.

În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază.

Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată.

Pentru corectitudine.”, a scris Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.

Premierul Ludovic Orban a vorbit miercuri seara, la B1 TV, despre Ordonața de Urgență care-i vizează pe bugetari și spune că s-ar putea lua o măsură similară șomajului tehnic din privat, iar unii bugetari ar putea lucra 15 zile, iar apoi ”să stea acasă pe bani mai puțini”.

Premierul spune că nu vor fi vizați de această măsură bugetarii din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Sănătate și asitență socială.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră